Nem szabad kitelepíteni a palesztinokat, nem szabad újra megszállni a területet – az USA tervei a Hamász utáni Gázáról

2023. november 8. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

A G7-es közlemény után Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott Tokióban, amin arról beszélt, az USA hogy képzeli el a Hamász utáni Gázát. A tartós béke érdekében több fontos elképzelésük is van.

„Az Egyesült Államok szerint a kulcsfontosságú elemeknek tartalmazniuk kell, hogy a palesztinokat nem szabad erőszakkal kitelepíteni a Gázai övezetből. Sem most, sem a háború után. Gázát nem szabad terrorizmus vagy más erőszakos támadások platformjaként használni. Nem szabad Gázát újra megszállni a konfliktus végén. Nem szabad megkísérelni Gáza blokád alá vételét vagy ostromlását. Nem csökken a Gázai övezet területe. Biztosítanunk kell azt is, hogy Ciszjordániából ne eredhessenek terrorista fenyegetések”

idézi a Guardian.

Fontosnak tartják, hogy a krízis utáni a palesztinok kulcsszerepet játszhassanak a terület kormányzásában. Pontosabban palesztin vezetésű kormányra lesz szükség, és a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt Gázát egyesíteni kell Ciszjordániával. Emellett Blinken szerint a későbbi megállapodások fontos eleme kell, hogy legyen az övezet újjáépítése. Az USA két állam rendszerében gondolkozik, amikben izraeliek és palesztinok a saját országaikban, békében élnek egymás mellett.

Mindezt kiegészítette azzal, hogy a legfontosabb, hogy a jövőben a Hamász ne vezethesse a Gázai övezetet. Emiatt azt gondolja, hogy szükség lehet rá, hogy Izrael a konfliktus utáni, átmeneti időszakban jobban beleszóljon a Gázai ügyekbe, de ezt nem tartja megszállásnak, és amennyire tudja, az izraeli vezetés sem gondolkozik megszállásban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!