Közös nyilatkozatban ítélték el a G7-országok a Hamász és a szélsőséges izraeli telepesek tetteit

2023. november 8. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Közös nyilatkozatot adtak ki a G7-ek külügyminiszterei, amiben sokat írtak a gázai helyzetről. A G7 tagjai Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

A nyilatkozatot azzal kezdik, hogy elítélik a Hamász október 7-ei terrotámadását, és azt, hogy azóta is rakétákkal támadják Izraelt. Újra kihangsúlyozták, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, és követelik a Hamász túszainak azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását.

Ezek után részvétüket fejezték ki mind az izraeli, mind a palesztin civil áldozatok halála miatt. Kijelentették, hogy az izraelieknek és palesztinoknak ugyanannyi joga van az élethez, és elítélik az országaikban és a világ számos pontján jelenlévő antiszemitizmust és iszlamofóbiát.

A G7 külügyminiszterek találkozója a tokiói Iikura vendégházban 2023. november 8-án – Fotó: Tomohiro Ohsumi / Reuters
A G7 külügyminiszterek találkozója a tokiói Iikura vendégházban 2023. november 8-án – Fotó: Tomohiro Ohsumi / Reuters

Fontosnak tartják a gázai civilek védelmét, ezért mindkét felet felszólítják, hogy minden humanitárius segítséget adjanak meg az érintett lakosságnak. Emellett nem írnak tűzszünetről, hanem csak humanitárius szünetek és folyosók fontosságát hangsúlyozzák.

Némileg meglepő fordulat, hogy szót emeltek a szélsőséges izraeli telepesek ténykedése ellen is. A Jordán nyugati partján sok palesztin kénytelen volt elmenekülni otthonából, mert a hadsereg által támogatott izraeli telepesek megfenyegették őket.

„A palesztinok ellen irányuló, szélsőséges telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények növekedése elfogadhatatlan, aláássa a biztonságot a régióban, és veszélyezteti a tartós béke esélyeit”

– írják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!