Katar közvetítésével jöhet a „Túszok a tűzszünetért” megállapodás

2023. november 8. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Izrael kategorikusan elutasít minden tűzszüneti kezdeményezést egészen addig, amíg a Hamász és a vele szövetséges többi gázai terrorszervezet el nem engedi az október 7-én elrabolt összes túszt, azonban az AFP értesülése szerint Katar közvetítésével tárgyalások folynak egy korlátozottabb megállapodásról. Ebben a konstrukcióban Izrael egy-két napra felfüggesztené a Gáza északi részén indított szárazföldi hadműveleteit, cserébe a Hamász szabadon engedne 10-15 túszt.

Katar a Hamász legjelentősebb pénzügyi támogatójának számít, a szervezet több vezetője is Doha vendégszeretetét élvezi. A gázvagyona miatt dúsgazdag, az al-Dzaszíra hírtelevízión keresztül az egész arab világra óriási informális befolyást gyakorló emírség – melynek viselt dolgairól a katari vébé kapcsán részletesen írtunk – az elmúlt években nélkülözhetetlen közvetítőnek bizonyult, ha Izrael a gázai terrorszervezetekkel akart alkut kötni, és nagy szerepe volt az eddig elengedett túszok kiszabadításában is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!