Biden nem támogatja, hogy Izrael újra megszállja Gázát

2023. november 8. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államok nem támogatja Benjámin Netanjahu javaslatát, miszerint ha vége a Gázai övezetben folyó harcoknak, újra katonai megszállás alá vonnák a területet – írja a Guardian.

„Izrael és az Egyesült Államok barátok, és nem kell mindenben egyetértenünk”

– mondta John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő.

Korábban Netanjahu azt mondta az ABC Newsnak, hogy szerinte Gázát olyanoknak kell irányítaniuk, akik nem a Hamász útján mennek tovább. Például Izraelnek, és egy meg nem határozott időre ezt tervezi. Ezt biztonsági szempontból tartja fontosnak.

Izraeli katonák sétálnak Gázai övezetben a szárazföldi offenzíva közben 2023. november 7-én – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Izraeli katonák sétálnak Gázai övezetben a szárazföldi offenzíva közben 2023. november 7-én – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

Az izraeli hadsereg évtizedeken át állomásozott Gázában, és több izraeli is letelepedett a régióban. Végül 2005-ben a felszámolták a telepeket, és a hadsereg is kivonult.

Nem egyértelmű, hogy hogyan is nézne ki ez a megszállás, ahogy az sem, mennyi ideig tartana. Az AP szerint izraeli tisztségviselők nyilatkozatai sem segítenek a tisztánlátásban. Netanjahu határozatlan időről beszélt, a védelmi miniszter pedig azt mondta, hogy nem hosszú távra terveznek, viszont közben arra számít, hogy még sokáig harcolnak majd a Hamász megmaradt, szétszóródott sejtjeivel. Másokban az is felmerült, hogy kialakítanának egy pufferövezetet Gáza és Izrael határában.

Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter a BBC-nek később azt nyilatkozta, hogy nem tervezik teljes megszállás alá vonni vagy kormányozni a régiót. Az Izraeli Védelmi Erők szerinte csak azért maradnának Gázában, hogy demilitarizálva tartsák, és fellépjenek az újabb terrorista csoportok ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!