Betiltott a rendőrség egy, a gázai harcok miatt bejelentett megmozdulást

2023. november 8. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magánszemély november 22-én, Budapesten megmozdulást szeretett volna rendezni a II. kerületben a Hamász terrorszervezet és Izrael között folyó fegyveres konfliktussal kapcsolatban, a rendőrség ezt betiltotta – írja a Police.hu.

Azt írják, hogy hasonló megmozdulások Európa és a világ több nagyvárosban erőszakba torkolltak, ezért feltételezik, hogy Budapesten is ez történne.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény 13. § (1) bekezdése alapján megtiltotta a gyűlés megtartását”

– áll a közleményben. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha valaki mégis részt vesz a betiltott gyűlésen, akkor szankciókra számíthat.

Ez nem az első ilyen eset. A Hamász október 7-i támadása után néhány nappal felmerült, hogy palesztinpárti tüntetést terveznek a Külgazdasági és Külügyminisztérium budai épülete elé. Orbán Viktor épp hazaért Grúziából, úgyhogy gyorsan intézkedett a tüntetés betiltásáról.

A szervezők és a felszólalók a megszállás, az elnyomás és a népirtás elleni felszólalásra buzdították volna a közvéleményt, és kiálltak volna a szabad Palesztina mellett. Az esemény Facebook-hirdetésében a Stand with Gaza (Kiállás Gáza mellett) cím szerepelt.

A közönség soraiba elsősorban Magyarországon élő arab diákokat vártak, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a tüntetés hivatalos bejelentésekor, október 11-én készített jegyzőkönyv szerint további felszólalásokat is terveztek. A diákok magyarul, arab nyelven és angolul mondták volna el, miként élik meg, hogy szüleik mindennap életveszélyben vannak. A beszédek közé arab zenét terveztek, a háttérben pedig palesztin, egyiptomi és magyar zászló állt volna. Ezen kívül a „Palesztin nép melletti kiállás, szélsőségektől elhatárolódás” címmel tervezett demonstráció félidejében petíciót akartak átadni a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőjének.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!