Az amerikai képviselőház megbüntetett egy demokrata képviselőnőt, mert „Izrael elpusztítára szólított fel”

2023. november 8. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok képviselőháza magyar idő szerint kedd hajnalban 234-188 arányban megbüntette a Michigan állambeli demokrata Rashida Tlaibot, mivel „hamis narratívát terjesztett a Hamász október 7-i terrortámadásáról, és Izrael elpusztítására szólított fel”. A 2018-ban megszerzett mandátumát két választáson is megvédő, palesztin felmenőkkel rendelkező politikus azzal „szólított fel” Izrael elpusztítására, hogy kiposztolt egy tiltakozásokról készített felvételekből összevágott videót, melyen az a skandálás hallatszik, hogy

A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz!

A szlogen – ami egyébként csak angol formájában, „From the river to the sea, Palestine will be free” rímel – gyakran elhangzik az európai és észak-amerikai palesztinpárti tüntetéseken. A „folyó” a Jordánt, a „tenger” a Földközi-tengert takarja, és Izrael – valamint az izraeli értelmezést követők – szerint az ország létét fenyegeti, mivel implicite arra utal, hogy az 1947 előtti Palaesztina teljes területére ki kell terjednie a palesztin uralomnak. A szlogent használó palesztinpárti aktivisták és szimpatizánsok szerint azonban a szlogen egyszerűen csak a régió palesztin lakosainak jogegyenlőségére utal. Tlaib maga úgy értelmezi az általa egyébként rendszeresen használt kifejezést, hogy az „a szabadság, az emberi jogok és a békés egymás mellett élés” melletti kiállás.

A bonyolult képviselőházi manőverek végén meghozott büntetés („censure”) leginkább nyilvános megfeddést jelent, jogi következményei nincsenek. Az erről szóló határozatot 22 demokrata képviselő is megszavazta, Tlaib szavai ellen pedig 70 frakciótársa tiltakozott.

(Politico)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!