A tavalyi tízszeresére ugrott az Izraelbe irányuló német fegyverexport

2023. november 8. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraelbe irányuló német fegyverexport 2023-ban az előző évi csaknem tízszeresére ugrott.

írta szerdán a Reuters német kormányzati forrásának közlésére hivatkozva. November 2-ig Németország 303 millió euró értékben szállított fegyvereket és más hadianyagot Izraelnek, miközben tavaly a teljes kivitel értéke alig 32 millió euró volt. A kormányzati exportengedélyek többségét – a 218-ból 185-öt – a Hamász október 7-i nagyszabású terrortámadása után adták ki. A Reutersnek nyilatkozó tisztviselő szerint

A terrortámadás óta az Izraelbe irányuló fegyverexportra kiadott engedélyek prioritást élveznek.

A Reuters szerint Németország elsősorban légvédelmi- illetve kommunikációs eszközökkel látja el Izraelt, azonban a harcok elhúzódásával valószínűleg igény lesz a NATO-szabvány szerinti lőszerekre is. A megugrás ellenére az izraeli export még mindig eltörpül a német hadiipar bevételeihez képest – a szektor 2023 első hónapjában 8,76 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el külföldi megrendeléseiből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!