103 román állampolgár és családtagjaik elhagyhatják a Gázai övezetet

2023. november 7. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminisztérium kedd reggel bejelentette, hogy 103 román állampolgár és családtagjaik engedélyt kaptak hajnalban a Gázai övezet elhagyására a rafahi határátkelőnél, tájékoztat az Agerpres.

A tárca közleménye szerint az érintett személyeket Románia ramallahi képviselete tájékoztatta az eljárásról, és még a keddi nap folyamán beléphetnek Egyiptomba.

A külügyminisztériumi válságstáb mobil konzuli egységei segítenek a román állampolgároknak a határátkelésben. Az egyiptomi román nagykövetség képviselőivel együtt Kairóban kísérik őket, ahonnan repülővel jutnak el Romániába.

A külügyminisztérium közölte azt is, hogy folyamatosan tárgyalnak az egyiptomi és izraeli hatóságokkal a Gázai övezetben tartózkodó további román állampolgárok kimenekítéséről. Összesen mintegy 230-250 kettős állampolgárságú romániai személy kért segítséget a román államtól a Gázai övezetből, és a külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll velük. Az adatot a Prima Newsnak nyilatkozva a miniszterelnök, Marcel Ciolacu közölte október 15-én.

A Digi24-nek nyilatkozva Radu Filip, a külügyminisztérium szóvivője türelemre szólította fel az ottmaradottakat, és biztosította őket, hogy a tárgyalások folytatódnak a kiürítésről. „Többen is kérték a támogatásunkat, 260 emberről van szó, eddig csak 103-an kapták meg ezt a hozzájárulást. Ez nem jelenti azt, hogy más csoportok nem fogják őket követni. Az egész biztonsági helyzet a térségben ingatag, ezért nem helyezek kilátásba semmilyen határidőt. Türelmet kérek tőlük (azoktól, akiket még nem engedtek el – a szerk.), biztosítjuk őket, hogy nem feledkeztünk meg róluk. Erőfeszítéseink folytatódni fognak. A konzuli hivatalokban dolgozó kollégák folytatják a párbeszédet velük, ha lesz információnk, az eljut hozzájuk. A kollégáim ott maradnak, vannak mobil konzuli csapatok” – mondta Radu Filip.

A határátkelést követően a román állampolgárokat és családtagjaikat az Egyiptomi Arab Köztársaságban működő román nagykövetség képviselői és a két mobil csapat elkíséri Kairóba, ahonnan külön repülőgéppel érkeznek Romániába. Ugyanakkor az intézményközi válságstáb a kairói és a tel-avivi diplomáciai képviseleteken keresztül folytatja a párbeszédet az egyiptomi és az izraeli hatóságokkal annak érdekében, hogy befejeződjön a többi román állampolgár és családtagjaik evakuálása, akik támogatást kértek, és még mindig a Gázai övezetben tartózkodnak. 350 román él a Gázai övezetben, és közülük 260-an családtagjaikkal együtt kérték a Gázai övezet elhagyását.

A román külügyminisztérium arról is tud, hogy legalább négy izraeli és román kettős állampolgár van a Hamász túszai között, akik eredetileg az eltűnt személyek listáján szerepeltek. Öt kettős állampolgár halálának hírét is megerősítette a külügyminisztérium, amióta kirobbant az izraeli-palesztin konfliktus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!