Még egy román-izraeli kettős állampolgár életét vesztette

2023. október 23. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

Életét vesztette még egy Izraelben élő, román-izraeli kettős állampolgár – közölte hétfőn a külügyminisztérium. Az izraeli hatóságok tájékoztatása értelmében eddig öt izraeli-román kettős állampolgár halt meg, egy személyt pedig a jelentések szerint túszként tartanak fogva a Gázai övezetben.

A tel-avivi román nagykövetséghez és Románia haifai főkonzulátusához eddig nem érkezett konzuli segítségnyújtásra vonatkozó igénylés más román állampolgárok eltűnésével vagy halálával kapcsolatban – közölte még a külügyminisztérium.

Eddig ugyanakkor mintegy 260 román állampolgár és családtagjaik kérték a kimenekítésüket a Gázai övezetből – nyilatkozta hétfőn a külügyminiszter, Luminiţa Odobescu.

A külügyminiszter elmondta, nemrég megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom közötti határátkelőt a humanitárius segélyt szállító teherautók előtt. Hozzátette, fontos folytatni a humanitárius segítségnyújtást, és legalább ennyire fontos, hogy akik el akarják hagyni a Gázai övezetet, ezt biztonságban megtehessék. „Eddig a helyzet ezt nem tette lehetővé” – mondta a tárcavezető. Odobescu elmondása szerint a román hatóságok közvetlen kapcsolatban állnak az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal, hogy biztosítsák a körülményeket a kimenekítésükhöz.

Odobescu részt vett hétfőn a Külügyek Tanácsának luxemburgi ülésén, amelyen Izrael és környékének biztonsági helyzete volt az egyik központi téma az orosz-ukrán háború mellett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!