Kirúgták a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, mert beengedte a kiskorúakat is a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra

2023. november 6. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

Csák János kulturális és innovációs minisztere menesztette L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját – írja a Magyar Nemzet. A miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon adta át a főigazgatónak a munkaviszonyának megszüntető okiratát.

L. Simon László 2021. július 31-től az intézmény igazgatója, megbízatása 5 évre szólt volna.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint Csák az indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

L. Simon László hétfőn, a Facebookon közzétett sajtónyilatkozatában reagált váratlan felmentésére. Elmondása szerint Csák neki már ennél konkrétabban fogalmazott, és azt mondta, azért menti fel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert L. Simon szabotálta a gyermekvédelmi törvényt.

„A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg” – írta. Azzal folytatta, hogy ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében:

„Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…) A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.
Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.”

L. Simon László, aki korábban a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztos is volt, az utóbbi időben egyre hangsúlyosabb különutas politikát folytatott.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója október 27-én részt vett Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum megnyitóján, amely a múzeum épületeinek rehabilitációja után nyílt meg négyévnyi szünet után. Miután hosszasan mesélt a székely múzeum alapítási körülményeiről, a kulturális intézmények függetlenségének fontosságát hangsúlyozta. Egy Pulszky Ferenc-idézet után így szólt:

„Magyarra lefordítva, a fenntartó hagyja békén a múzeumot, szakmailag működni. Ezt otthonra üzenem.”

A Telex megkeresésére azt mondta, ezzel a kiszólással arra akart utalni, hogy sok vidéki múzeumot teljesen ellehetetlenítenek Magyarországon. Főleg vidéken látható, hogy vannak olyan intézménynek, ahol az intézményfenntartó – ezek többnyire a megyei jogú városok – kiskorúsítja a saját intézményét.

„Régóta mondom, hogy ezt a kiskorúsítást meg kell szüntetni. Ránk ez nem jellemző, az én kapcsolatom teljesen harmonikus a fenntartóval, mindenről szabadon dönthetek. A vidéki intézményeknek a mi példánkat és még néhány budapesti múzeumét kellene követnie” – jelentette ki.

A Magyar Hang beszámolója szerint a nemzeti múzeum az utóbbi időszakban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) miatt került fókuszba, a Mi Hazánk ugyanis azt akarta elérni, hogy azt ne látogathassák 18 éven aluliak, mert „a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat”. Dúró Dóra végül közölte, hogy Csák János miniszter a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón, így a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet.

Az akció mégsem sikerült, L. Simon László ugyanis azt közölte, hogy a múzeum nem tudja jogszerűen végrehajtani a miniszter felszólítását, mivel senkitől sem kérhetik el a személyi igazolványát. A közösségi oldalán egyúttal maró gúnnyal, a többi között az épület előtt sorban álló emberekről készült képpel köszönte meg Dúró Dórának a kiállítás körüli hírverést.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – jelezték a közleményben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!