AFP: A Hamász már nem enged át külföldi útlevéllel rendelkezőket, sem kettős állampolgárokat Egyiptomba

2023. november 4. – 09:31

frissítve

AFP: A Hamász már nem enged át külföldi útlevéllel rendelkezőket, sem kettős állampolgárokat Egyiptomba
Izraeli katonák egy katonai járművön közlekednek az Izrael és a Gázai övezet közötti határhoz – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jordániában tárgyal közel-keleti országok minisztereivel.
  • Az izraeli hadsereg pénteken több Hamász-sejtet felszámolt és gázai alagutakat robbantott fel.
  • Meg nem erősített információk szerint az egyik Hamász-vezető gázai házát dróntámadás érte. Iszmail Hanijeh évek óta Katarban él, így nem ő lehetett a célpont.
  • Az izraeli-libanoni határ mindkét oldaláról lőttek ki rakétákat vagy lövedékeket, egy Hezbollah-állás is megsemmisült.
  • Szombaton 730 külföldi állampolgár léphet be Egyiptomba a rafahi átkelőnél.

Joe Biden amerikai elnök jelzése szerint előrelépés történhetett az Izrael és a Hamász közötti harcok humanitárius szünete felé, írta az AFP. Ezt onnan tudni, hogy

amikor Biden szombaton kilépett egy delaware-i templomból, és ezzel kapcsolatban kérdést tett fel neki egy riporter, arra az elnök válaszolt,

bár csak egy szűkszavú igennel, de felemelte a hüvelykujját is, mielőtt beszáll az autóba. További részleteket nem árult el.

Szombaton korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a humanitárius szünet segítené a civilek megvédésében és több segély juthatna be az ostromlott területre.

Izraeli harci repülőgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet több dél-libanoni objektumára, miután azonosították, hogy onnan lőttek ki rakétákat az izraeli Metula felé – közölte az IDF, akik szerint szerint egyetlen lövedék sem ért izraeli terület fölé.

A Hamász vezetői szombaton felfüggesztették a külföldi útlevéllel rendelkezők evakuálását Egyiptomba. A lépésre azután került sor, hogy Izrael megtagadta sebesült palesztinok egyiptomi kórházakba szállítását – közölte az AFP-vel egy határőr.

„Egyetlen külföldi útlevéllel rendelkező ember sem hagyhatja el a Gázai övezetet, amíg a rafahi átkelőn keresztül nem szállíthatják Egyiptomba azokat a sebesülteket, akiket az észak-gázai kórházakból kell kimenekíteni” – mondta a neve elhallgatását kérő tisztviselő.

A rafahi átkelő – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
A rafahi átkelő – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

A Hamász nem adott tájékoztatást a sebesültek személyazonosságáról, egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő tegnap azt mondta, hogy a Hamász saját katonáit próbálta a sebesült palesztinok között kicsempészni a Gázai övezetből.

Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével tárgyalt Iszmail Haníje, a Hamász vezetője Teheránban az elmúlt napokban, közölte a palesztin iszlamista szervezet. Oszama Hamdán, az Irán támogatását élvező Hamász egyik magas rangú vezetője, aki Bejrútban adott interjút a televíziónak, további részleteket nem árult el a teheráni látogatásról. Haníje 2019 óta Katarban, illetve Törökországban él. Az iráni média korábban nem számolt be a látogatásról, az utazást feltehetően titokban tartották. (MTI)

„Izrael megtalálja és ártalmatlanítja Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét” – közölte Joav Gallant izraeli védelmi miniszter Tel-Avivban. „Emlékeztetem Gáza lakosait: minél hamarabb megtalálják őt saját maguk, annál hamarabb vége lesz a háborúnak” – tette hozzá Gallant.

„Nehéz harcokat vívtunk a Gázai övezeten belül. Befejeztük Gázaváros körülzárását, és a haderőink délről és északról hajtanak végre műveleteket” – mondta a miniszter. Lakóövezetekbe is behatoltak.

Az izraeli hadsereg hadsereg közlése szerint azóta huszonkilenc izraeli katona esett el a szárazföldi hadműveletek kezdete óta. (MTI)

„Zelenszkij ukrán elnök valóban azt tervezte, hogy a jövő héten Izraelbe látogat, de most nem tudni, mi lesz” – erősítette meg a Times of Israel című lapnak azt az információt egy ukrán diplomata, miszerint az izraeli Channel 12 adó által nyilvánosságra hozott információ miatt akár meg is hiúsulhat az út.

„Zelenszkij azt szerette volna, hogy ha az utazás ténye csak akkor lát napvilágot, ha az elnök már megérkezett Izraelbe, így most nagyon csalódott” – mondta a diplomata.

Netanjahu és Zelenszkij nem jártak egymás országában az orosz agresszió kezdete óta. De mivel Moszkva fogadja a Hamász tisztségviselőit, és megszavazza az ENSZ-ben az Izrael elleni határozatokat, Jeruzsálem szorosabbra kívánja fűzni a szálakat Ukrajnával. A két vezető szeptemberben New Yorkban baráti találkozót tartott.

Az izraeli hadsereg szerint a a Hamász megtámadta a palesztinok számára nyitandó humanitárius folyosón dolgozó izraeli katonákat. Az IDF arab nyelvű szóvivője korábban bejelentette, hogy délután 1 és 4 óra között átkelőt nyitnak a Gáza északi és déli részét összekötő úton, hogy azon a palesztinok délre mehessenek.

Az izraeli erők szerint a Hamász ezt az információt kihasználva aknavetőkkel és páncéltörő rakétákkal lőtte az út megnyitásán dolgozó csapatokat, hogy „megakadályozza a Gázai övezet lakosainak mozgását”. A támadásban senki nem sérült meg.

Az IDF már korábban is azzal vádolta a Hamászt, hogy megpróbálja megakadályozni a palesztinok evakuálását a Gázai övezet azon részéből, amit az izraeliek leginkább támadnak.

Több ezren jelentek meg azon a palesztinpárti megmozduláson Párizsban, amelyen azonnali tűzszünetet követeltek Gázában.

Fotó: Alain Jocard / AFP
Fotó: Alain Jocard / AFP

A felvonulás főbb jelszavai az „Izrael gyilkos” és a „Macron cinkos” voltak, a menetben többek között az „Állítsátok meg a gázai mészárlást” feliratú transzparens is olvasható volt egy teherautón. A tüntetők közül sokan palesztin zászlókat lengetve skandálták, hogy „Palesztina élni fog, Palesztina győzni fog”.

Fotó: Ibrahim Ezzat / 2023 Anadolu / AFP
Fotó: Ibrahim Ezzat / 2023 Anadolu / AFP

Párizs rendőrfőnöke engedélyezte ugyan a felvonulást, de közölte, hogy a kivezényelt rendőrök fel fognak lépni az esetleges antiszemita vagy terrorizmussal szimpatizáló magatartással szemben. (Times of Israel)

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete, az UNRWA szerint a gázai helyzet jelenleg olyan súlyos, hogy az ott lévő emberek átlagosan két darab kenyéren élnek egy nap, amit többnyire az ENSZ készleteiből állítanak elő. Az ügynökség nagyjából 89 pékséget támogat a régióban.

Thomas White, az UNRWA gázai igazgatója a térséget „a halál és a pusztítás színterének” nevezte, ahol sehol sincs biztonságos hely. Lynn Hastings, az ENSZ közel-keleti koordinátorának helyettese azt mondta, az Izraelből érkező három vízvezeték közül jelenleg csak egy működik.

Egy pékség előtt kenyérért sorban álló emberek a gázai Nuseirat menekülttáborban november 4-én – Fotó: Majdi Fathi / AFP
Egy pékség előtt kenyérért sorban álló emberek a gázai Nuseirat menekülttáborban november 4-én – Fotó: Majdi Fathi / AFP

(Sky)

David Satterfield, az Egyesült Államok különmegbízottja újságíróknak arról beszélt szombaton, hogy ha elfogy az üzemanyag Gázában, akkor van egy elfogadott mechanizmus, amellyel további üzemanyagot lehet bevinni az övezetbe.

Izrael október 7-e óta nem engedett be semmilyen üzemanyag-szállítmányt az övezetbe, és az áramellátást is leállította. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) vezetője szerint Katar és Izrael a konfliktus előtt kötött egy megállapodást üzemanyag-szállításról, és azokból a készletekből maradt tartalékok még vannak az övezetben, de Philippe Lazzarini szerint az UNRWA-nak garanciát kell kapnia az izraeliektől arra, hogy a raktár környéke biztonságos.

Satterfield ma reggel Jordániában újságíróknak nyilatkozva elmondta: a gázai raktárakban lévő üzemanyaghoz az UNRWA hozzájutott, és azt segélyszállító teherautók, sótalanító berendezések és a Gáza déli részén lévő kórházak számára juttatták el.

(BBC)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölte, hogy itteni idő szerint 12 órától 15 óráig engedélyezték a forgalmat Gáza két fő észak-déli autópályájának egyikén, a Szalah al-Din úton, hogy az északi lakosok az övezet déli részébe menekülhessenek.

(BBC)

David Satterfield amerikai különmegbízott szerint akár 400 ezer ember is lehet még Gáza északi részén.

Az elmúlt hetekben Izrael felszólította a lakosokat, hogy evakuálják az övezet északi részét, és menjenek délre, mert Izrael katonai műveleteket hajt végre az északi területeken.

Azóta a Gázai övezet északi része az izraeli légi bombázások és szárazföldi offenzíva célpontja – bár délen is vannak légicsapások.

Satterfield szombat reggel a jordániai fővárosban, Ammánban újságíróknak nyilatkozva elmondta, 800 ezer és egymillió ember költözött délre, míg 350-400 ezer ember maradt az enklávé északi részén.

(BBC)

Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén „fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”, és a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború – mondta Recep Tayyip Erdoğan török államfő, írja az MTI.

Erdoğan szerint az EU nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez, és ennek következtében „mélyen megrendült a bizalma” az unióban. Szerinte az európai országok azért állnak Izrael mellé, mert úgy érzik, „adósságuk” van a holokauszt miatt.

A dél-libanoni Rmeish közelében bombázta az izraeli hadsereg a Hezbollah állásait, miután onnan többször is lőttek Izrael felé. A támadásokról megosztott videón egy hatalmas füst látszik egy épület mögött.

(Times Of Israel)

Pénteken az izraeliek Gázában egy mentőautó-konvojra támadtak, aminek eredményeként 15-en meghaltak és 50-en megsérültek. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vállalta a felelősséget, de azt közölte, hogy információik szerint Hamász-terroristák használták a mentőautókat, hogy azzal mozogjanak a harctéren.

A gázai egészségügyi minisztérium, amit egyébként a Hamász tart fenn, tagadja, hogy a két találatot kapott mentőautóban hamászosok utaztak volna.

„Az első mentőautó az Anszar körforgalomnál kapott találatot, kritikus sérülést szenvedett eg mentős, és a sofőr is több helyen megsebesült. A második támadás akkor történt, amikor a konvoj a Sifa kórházi tömbhöz ért” – közölte a minisztérium.

(CNN)

Egy izraeli légicsapás a dzsabáliai menekülttáborban lévő ENSZ által üzemeltetett iskolát találta el, és az el-Sifa Kórház igazgatója, Mohammad Abu Szelmejah szerint 15-en meghaltak a támadásban, és több tucat sérült is van.

Az iskolában rengeteg olyan menekült tartózkodik, akik hátrahagyták otthonaikat a háború miatt. Abu Szelmejah, aki a gázai egészségügyi minisztériumban is tisztséget visel, azt mondta, várhatóan növekedni fog az áldozatok száma.

A Gázában fogvatartott izraeli túszok családjai az Izraeli Védelmi Erők tel-avivi főhadiszállásánál éjszakáztak.

Mindez annak a demonstrációnak a része, amely arra próbálja kényszeríteni a kormányt és hadsereget, hogy tegyen többet a túszok kiszabadításáért. A családok azt követelik, hogy Izrael tagadjon meg minden olyan tűzszünetet, amely nem tartalmazza szeretteik szabadon bocsátását. Ez egyébként Benjámin Netanjahu miniszterelnök sarokpontja is.

„Mi addig nem megyünk haza, amíg ők nem térnek vissza” – idézte az Ynet az egyik tüntetőt, akinek a lányát ejtették fogságba. „Mindenkit meghívunk, hogy legyen itt velünk” – mondta még. Szombaton este egyébként egy nagyobb tüntetésre is számítanak Tel-Avivban.

(Times of Israel)

David Satterfield, az Egyesült Államok különleges megbízottja szombaton azt mondta, hogy 800 ezer-1 millió ember menekült a Gázai övezet déli részére, míg 350-400 ezren maradtak az enklávé északi részén.

A Jordán fővárosban, Ammanban újságírókkal beszélgetve azt mondta, hogy nem jegyeztek fel olyan esetet, amikor a Hamász lefoglalt volna segélyeket. Satterfield szerint a gázai raktárakban lévő üzemanyagot az ENSZ palesztinokért dolgozó ügynöksége segélyszállító teherautókban, víz sótalanítására és kórházakban használta fel.

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt jelentette, hogy több rakétát lőttek ki Libanonból az Izrael északi részén található Rosh Hanikra területére. Az IDF szerint senki sem sérült meg a támadásban, az izraeli hadsereg pedig tűzérségi tűzzel válaszolt a rakéták kilövési helyszínét megcélozva.

(Times of Israel)

Az Izraeli Védelmi Erők azt közölte, hogy Dél-Libanonban két olyan terrorsejtet iktatott ki, amelyek páncéltörő rakétákkal lőttek volna izraeli tankokra. Ezen kívül még azt is írták az X-en, hogy egy a libanoni Hezbollahhoz tartozó megfigyelőállást is megsemmisítettek.

A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah pénteken tartott hosszú beszédet, amelyen arra figyelmeztetett, hogy Libanonnak minden eshetőségre fel kell készülnie. Naszrallah azt is mondta, hogy az izraeli-libanoni határ mentén soha nem voltak olyan gyakoriak a tűzharcok 1948 óta, mint most.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken eredménytelenül távozott Izraelből, hiszen nem sikerült meggyőzni Benjámin Netanjahut, hogy humanitárius okokból állapodjon meg ideiglenes tűzszünetről a palesztinokkal. Blinken szombaton Jordánia fővárosában, Amannal tárgyal több arab ország miniszterével, hogy elősegítse a konfliktus lezárását.

A jordániai külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy Ajman Szafadi külügyminiszter meghívta kollégáit Szaúd-Arábiából, az Egyesült Arab Emírségekből, Egyiptomból és Katarból, valamint a Palesztin Felszabadítási Szervezet Végrehajtó Bizottságának titkárát is meginvitálta.

Blinken szombaton Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnökkel és külügyminiszterrel is egyeztet. Katar kulcsfontosságú szereplő, hiszen a Hamásszal is kapcsolatban van, és négy túsz szabadon bocsátása jó részben a katariak közbenjárásának volt köszönhető.

(CNN)

Pénteken az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részén több Hamász-terroristát likvidált, miközben alagútaknákat tártak fel.

Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője az X-en (korábban Twitter) közölte, hogy az egyik ütközetben az izraeli erők 15 fegyveressel vívtak harcot, többüket megölték, és megsemmisítették a Hamász három megfigyelőállását.

„Az izraeli csapatok olyan területen tevékenykedtek, ahonnan számos kísérletet észleltek arra, hogy alagútaknákon és katonai telepeken keresztül támadják az IDF-erőket” – írta.

Emellett egy célzott rajtaütés során a Gázai övezet déli részén a gázai hadosztály parancsnoksága alatt álló páncélos és műszaki erők dolgoztak az épületek feltérképezésén és a robbanóanyagok semlegesítésén. Eközben egy alagútból előbukkanó terroristaosztaggal is végeztek.

Izrael drónról indított rakétával lőtte ki a Hamász-vezér, Iszmail Hanijeh észak-gázai házát, közölte a Reuters az Hamászhoz kötődő Aksza rádióra hivatkozva.

Az egyelőre nem tudni, hogy voltak-e áldozatai a támadásnak, és az izraeli hadsereg sem kommentálta az értesülést.

Hanijeh nem lehetett most célpont, mert száműzetésben él Katarban. A háború elején a palesztin média arról számolt be, hogy Hanijeh 14 családtagja halt meg egy izraeli légicsapásban.

A Guardian műholdképeken alapuló elemzésében arra jutott, hogy szűk 10 négyzetkilométeren több mint ezer bomba ütötte tölcsér nyomai láthatóak Gázában.

Vannak különösen sűrűn megszórt területek, egy körülbelül 500 méteres sugaró körben, ahol lakóházakat is nagy erőkkel bombáztak, körülbelül 100 krátert fedeztek fel, némelyikük 14 méter széles.

A vizsgált területen legalább egy kórház és három iskola állt le, nyilvánvalóan egy közeli bombatámadás miatt. A többi épületet rommá lőtték és a földdel tették egyenlővé az október 30-án készült felvétel alapján.

Fotó: Mohammed Abed / AFP
Fotó: Mohammed Abed / AFP

A CNN egyiptomi hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy szombaton 730 külföldi állampolgár hagyhatja el Gázát az rafahi átkelőn. A lista alapján 55 egyiptomi, 386 amerikai, 112 brit, 77 francia és 151 német állampolgár léphet be Egyiptomba.

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint az éjszaka célzott támadást hajtottak végre a Gázai övezet déli részén.

A műveletet műszaki erők és harckocsik hajtották végre, a feladatuk az épületek feltérképezése és a terület robbanószerkezetektől való megtisztítása volt. Az akció közben egy Hamász-sejttel kerültek szembe. A palesztinok egy alagútból jöttek elő, de ágyútűz alá vették és megölték őket az izraeli katonák.

Az izraeli hadsereg szárazföldi offenzíváját a Gázai övezet északi részére összpontosította, de korlátozott behatolásokat hajtott végre a Gázai övezet déli részén is, hogy felkészítse a területet a háború későbbi szakaszaira.

(Times of Israel)

  • Hasszan Naszrallah Hezbollah-főtitkár nem foglalt egyértelműen állást, arról, hogy kiszélesedhet-e a háború. Arról beszélt, hogy az október 7-ei támadás teljesen egészében a Hamász terve volt.
  • Újra Izraelben tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki ideiglenes tűzszünetet szeretett volna elérni.
  • Az izraeli kormány elutasította a tűzszünetet, csak akkor hajlandóak erre, ha a Hamász az összes túszt elengedni.
  • Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász használta a mentőautót, amire csapást mértek.
  • Izrael többé nem engedi, hogy gázai palesztinok dolgozzanak az országban, pénteken vissza is toloncolta az enklávéba azokat, akik október 7-e óta Izraelben ragadtak.
  • A francia külügyminisztérium közölte, hogy izraeli légicsapás érte a gázai Institut Français (Francia Intézet) épületét. Az Agence France-Presse (AFP) hírügynökség arról számolt be, hogy az ő gázai irodájukat is találat érte.
  • Az izraeli kormány arra figyelmezteti állampolgárait, hogy fontolják meg a külföldi utazásokat, illetve legyenek óvatosak külföldön, mivel az elmúlt hetekben elszaporodtak az antiszemita támadások.

A pénteki tudósításunkat itt tudja visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!