Bejutott a Gázai övezetbe a nemzetközi vöröskereszt orvoscsoportja

2023. október 27. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

A fegyveres konfliktus kezdete óta először léphetett be a Gázai övezetbe pénteken a nemzetközi vöröskereszt orvoscsoportja – közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) helyi vezetője. Fabrizio Carboni azt mondta, hogy a csoport egy több kamionból álló humanitárius konvojjal együtt érkezett az övezetbe. Hozzátette, hogy a sérülések súlyosságának függvényében legalább ezer, de akár ötezer fő ellátására is elegendő eszközellátmányt vittek magukkal. Ugyanakkor ez a segítség is csak részlegesen tudja enyhíteni a Gázában dolgozó egészségügyi személyzetre nehezedő óriási terheket.

„Sebészcsapatunk és orvosi felszereléseink segítenek enyhíteni a gázai orvosokra és ápolókra nehezedő rendkívüli nyomást. Azonban sürgősen szükség van a biztonságos és tartós humanitárius segítségnyújtásra. A humanitárius katasztrófa óráról órára súlyosbodik” – áll az ICRC közleményében.

A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig a 19 ezerhez közelít.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!