Az amerikai hadsereg két fegyverraktárra mért légicsapásokat Szíriában

2023. október 27. – 07:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok közölte, hogy csapást mért két létesítményre Kelet-Szíriában, azt állítva, hogy azokat iráni erők és Irán befolyása alatt álló milíciák használták, írja a BBC. A légicsapásokat Joe Biden amerikai elnök rendelte el.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közleményt adott ki, amiben azt írja, a „precíziós önvédelmi csapásokat” az Irakban és Szíriában lévő amerikai személyzet védelme érdekében hajtották végre, válaszul azokra a közelmúltban elkövetett támadásokra, amiket Irán által támogatott militáns csoportok hajtottak végre.

„Ezek az Irán által támogatott támadások az amerikai erők ellen elfogadhatatlanok, és véget kell vetni nekik. Irán el akarja rejteni a kezét és tagadni a szerepét ezekben a haderőink elleni támadásokban. Ezt nem hagyjuk” – mondta, hozzátéve, hogy további intézkedéseket tesznek, ha folytatódnak „Irán megbízottainak” támadásai az amerikai erők ellen.

Az Egyesült Államok a gázai háború kitörése után két haditengerészeti csapásmérő csoportot vezényelt a Földközi-tenger keleti medencéjébe, és közel-keleti bázisainak légvédelmét is megerősíti. Az iráni kliensek által végrehajtott támadások nyilvánvalóan a konfliktus kiszélesítését célozzák, azonban a múltbeli példák alapján az USA a hasonló provokációkra csak korlátozott csapásokkal szokott válaszolni.

(BBC, Reuters)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!