Novák Katalin fogadja Budapesten Klaus Iohannist, Orbán Viktor elutazott

2023. október 11. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Budapestre látogat szerdán Klaus Iohannis román államfő Novák Katalin köztársasági elnök meghívására. Az utóbbi 14 évben ez az első alkalom, hogy román államfő Magyarországra látogat.

Az államelnöki hivatal közleménye szerint a román és a magyar államfő a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztési lehetőségeiről tárgyal majd, Iohannis pedig hangsúlyozni fogja „a román fél érdeklődését és nyitottságát a Magyarországgal, mint szomszédos uniós tagállammal és NATO-szövetségessel való konstruktív, pragmatikus és átlátható együttműködés iránt”. A közlemény kiemeli, hogy a két államfő közösen elemzi majd a regionális, európai és globális helyzetet az Oroszország által indított ukrajnai háború fényében.

A román sajtó kiemeli, hogy Klaus Iohannis nem fog találkozni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki ezekben a napokban Grúziában tartózkodik, ahol Irakli Garibasvili miniszterelnökkel találkozik. A G4media sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja, hogy az Oroszország elleni EU-s szankciókat és Ukrajna felfegyverzését rendszeresen kritizáló Orbán Viktor nem véletlenül időzítette éppen erre az időszakra grúziai hivatalos látogatását, el akarta ugyanis kerülni, hogy a román államfő Ukrajna-párti üzeneteihez kelljen társulnia.

A román-magyar viszony azért is feszült, mert Orbán Viktor 2023 nyarán Tusnádfürdőn a román diplomáciát ironizálva arról beszélt, hogy a tusványosi fellépése előtt hivatalos levelet kapott a bukaresti külügyminisztériumtól, amiben próbálták megszabni neki, miről beszélhet és miről nem.

A kerülendő témák között volt a nem létező romániai közigazgatási területi egységek, ami a miniszterelnök szerint Erdélyre és Székelyföldre vonatkozhatott, és hozzá is tette: „mi sohasem állítottuk, hogy ezek román közigazgatási egységek lennének”. Szavait a közönsége vastapssal fogadta, mert Orbán úgy szúrt oda, hogy mindenki megértette a célzást: „Székelyföld nem Románia!” De a célzást megértette a magyar kormányfőt revizionizmussal vádoló román sajtó, a román politikusok, a magyarországi ellenzéki média és a román külügy is, amelyik bekérette a bukaresti magyar nagykövetet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!