Kim Dzsongun: Oroszország szent harcra kelt, hogy megvédje a szuverenitását

2023. szeptember 13. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda reggel találkozott a kelet-oroszországi Amur régióban Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor. A két vezető a vosztocsniji űrközpontban tárgyal, a megbeszélés előtt röviden köszöntötték egymást. Az orosz állami média jelentése szerint a délelőtt folyamán az orosz és az észak-koreai delegáció fog tárgyalni, és Putyin és Kim Dzsongun négyszemközt is beszélt egymással.

A köszöntőn Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy 75 évvel ezelőtt Oroszország ismerte el először a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság szuverenitását, és azóta is támogatja a szomszédját. „Természetesen beszélnünk kell a gazdasági együttműködés lehetőségeiről és a humanitárius jellegű kérdésekről is. Rengeteg kérdésünk van” – fogalmazott az orosz elnök.

Kim Dzsongun is hangsúlyozta, hogy a két ország barátsága „mélyen gyökerezik”. „Most az Orosz Föderációval való kapcsolatok az első számú prioritás országunk számára. Biztos vagyok benne, hogy találkozónk a következő lépés lesz a kapcsolatok új szintre emelésében” – mondta.

„Oroszország szent harcra kelt, hogy megvédje szuverenitását és biztonságát a hegemón erőkkel szemben. Mindig támogatni fogjuk Putyin elnök és az orosz vezetés döntéseit és együtt fogunk harcolni az imperializmus ellen”.

Az észak-koreai vezető hozzátette, „egészen biztos abban, hogy Oroszorszég gyűzni fog a gonosszal szemben folytatott küzdelemben”.

Kim Dzsungun a látogatóközpont vendégkönyvébe azt írta, „Oroszország dicsősége, amely életet adott az űr első meghódítóinak, halhatatlan lesz”.

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy miről lesz szó a megbeszélésen, bár az Egyesült Államok már hetekkel ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy a felek valószínűleg egy lehetséges fegyverüzlet megkötéséről tárgyalnak majd.

Mindössze egy órával Putyin és Kim Dzsongun találkozó előtt Észak-Korea két ballisztikus rakétát is kilőtt a Japán-tenger felé. A Reuters dél-koreai jelentésekre hivatkozva azt írja, a rakétákat a Phenjan közeléből lőhették ki, és 650 km-t repültek, mielőtt a tengerbe zuhantak.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!