Ukrajna brit rakétákkal támadta Szevasztopol kikötőjét, és az ott állomásozó orosz hadiflottát

2023. szeptember 13. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna brit rakétákat használt a megszállt Szevasztopol kikötője és az ott állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta elleni jelentős támadásban – értesült a Sky News.

A szevasztopoli hajógyárban moszkvai idő szerint szerda éjjel három óra körül ütött ki tűz. Egy ukrán és egy nyugati forrás szerint a támadásban brit Storm Shadow robotrepülőgépeket vetettek be. A közösségi médiában közzétett képek a robbanásokat és a tüzet is rögzítették.

Az ukránok állítása szerint a támadásban egy orosz dokkhajó és egy orosz tengeralattjáró is megsérült – ez lehet a háború orosz haditengerészeti célpontok elleni legnagyobb csapása. Ukrajna megerősítette, hogy megtámadták a kikötőt, de hivatalosan nem közölte, hogyan.

Füst szál a szevasztopoli hajógyár felett – Fotó: Reuters
Füst szál a szevasztopoli hajógyár felett – Fotó: Reuters

Oroszország szerint tíz robotrepülőgépet lőttek ki a létesítmény ellen, és hetet a légvédelem lelőtte. Közölte, hogy három drónhajó elleni támadást is kivédték.

Az Egyesült Királyság az év elején adott Storm Shadow rakétákat az ukrán seregnek. Ezeket ukrán repülőgépek képesek kilőni, hatótávolságuk több mint 150 mérföld. Franciaország szintén szállított cirkálórakétákat Kijevnek, de a Sky szerint mindenképpen a brit rakétákat használták.

A brit védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!