Oroszország leggazdagabb embere azt mondja, az ukrán civilek támadása bűncselekmény, de az mindegy, ki kezdte a háborút

2023. szeptember 2. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Andrej Melnicsenko orosz milliárdos az FT-nek adott interjújában azt mondta, szerinte nincs értelme „jóról vagy gonoszról” beszélni, az ukrán civilek elleni támadások bűncselekmények, de a konfliktus mindkét oldalán történnek háborús bűnök. Melnicsenko a 25 milliárd dollárt érő EuroChem műtrágyaipari óriás tulajdonosa.

„A háború mindenféle undok embert felszínre hoz mindkét oldalról. Kétségtelenül vannak háborús bűnök mindkét oldalon. Ez minden háborúban előfordul, természetes. Teljesen mindegy, hogy ki kezdte a konfliktust” – mondta.

Melnicsenko jelenleg Dubajban él, miután 14 éves svájci tartózkodása véget ért, amikor az EU szankciókat vetett ki rá, mert részt vett egy oligarcha-kerekasztalon Vlagyimir Putyinnal együtt Moszkvában az ukrajnai háború első napján.

Azt mondta, hogy az Oroszország elleni szankciók a globális élelmiszerárak emelkedését okozták, és befolyásolták, mennyire férnek hozzá a szegényebb országok az élelmiszerhez. „Ha olyan millióknak ártasz, akiknek semmi közük a konfliktushoz, akkor háborús bűnös vagy” – mondta, és azt állította, hogy a szankciók valójában a tömegpusztító gazdasági fegyverek.

Melnicsenko azt mondta: nem látja egyik oldalon sem, hogy csitulna a konfliktus.

(FT)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!