Mégsem hívják meg az orosz, a belarusz és az iráni nagykövetet a Nobel-díjátadóra

2023. szeptember 2. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentette a Nobel Alapítvány, hogy visszavonja azon döntését, miszerint meghívja Oroszország és Belarusz nagyköveteit az idei stockholmi Nobel-díjátadóra. A bejelentés miatt korábban kritizálták az alapítványt, írja a Guardian.

A Nobel Alapítvány 2022-ben úgy döntött, a háború miatt nem hívja meg az orosz és a belarusz nagykövetet – ugyanígy az iráni tiltakozások elnyomása miatt. A héten azonban bejelentették, hogy mégis meghívják korábbi gyakorlataikhoz híven az összes ország nagyköveteit. A döntés tiltakozást váltott ki.

Szombaton közölték, hogy a csütörtöki döntés azon alapult, hogy „fontos minél szélesebb körben eljuttatni azokat az értékeket és üzeneteket, amelyeket a Nobel-díj képvisel”. Az erős kritikák azonban szerintük „teljesen beárnyékolják ezt az üzenetet”, ezért nem hívják meg a három ország követeit.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!