Külföldi ügynöknek minősítette Oroszország a Nobel-díjas Dmitrij Muratovot

2023. szeptember 2. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország felvette a külföldi ügynökök listájára Dmitrij Muratov Nobel-békedíjas újságírót, a Novaja Gazeta című újság főszerkesztőjét. Ezt a listát a hatóságok gyakran használják a kritikus hangok elfojtására. Muratov 2021-ben kapta meg a díjat.

A lépés a civil társadalmi intézmények elleni fellépés része, amely a háború kitörése után magasabb fokozatra kapcsolt Oroszországban.

Muratov „külföldi platformokat használt fel az Orosz Föderáció kül- és belpolitikájával szembeni negatív attitűd kialakítására irányuló vélemények terjesztésére” – indokolta a döntést az orosz igazságügyi minisztérium.

A minisztérium azzal is vádolta Muratovot, hogy más külföldi ügynököktől származó tartalmat hozott létre és terjesztett.

A külföldi ügynökök listáján immár 674 ember és szervezet szerepel.

A szovjet korszakban a listán szereplőket „a nép ellenségeinek” hívták. Ha valakit külföldi ügynöknek minősítenek, az komoly adminisztrációs terheket jelent: megköveteli például a finanszírozási források nyilvánosságra hozatalát, és minden megnyilvánulást – beleértve a közösségi médiában megjelent bejegyzéseket is – külön címkével jelöljenek meg. A szabályok megsértése súlyos pénzbírságokat von maga után.

(AFP)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!