Litvánia behívatta a Vatikán diplomatáját Ferenc pápa beszéde miatt

2023. augusztus 30. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Litvánia behívatta a Vatikán magas rangú diplomatáját, miután Ferenc pápa múlt hét pénteken az orosz katolikus fiatalok előtt online bejelentkezve arra biztatta őket, hogy „ne adják fel örökségüket”, a „nagy, felvilágosult orosz birodalom örökségét” – írja a Reuters.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szentpétervári összoroszországi katolikus találkozóra összegyűlt fiatalokhoz bejelentkezve az egyházfő I. Pétert és II. Katalint is felidézte, két olyan uralkodót, akik az orosz imperializmus szimbólumai, és akik kulcsszerepet játszottak az orosz hódítások európai terjeszkedésében.

Litvánia és Lengyelország területeit II. Katalin csatolta az Orosz Birodalomhoz a 18. században. Az országok az I. világháború után nyerték vissza függetlenségüket.

A litván külügyminisztérium a megjegyzések miatt „beszélgetésre hívta” az ország vezető vatikáni diplomatáját – jelentette be a minisztérium szerdán.

A pápa beszédén sokan felháborodtak, ezért a Vatikán már kedden közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy Ferenc pápának egyáltalán nem állt szándékában dicsőíteni a birodalmi Oroszországot, és csupán az volt a célja, hogy kiemelje és megőrizze az orosz kultúra és szellemi örökség pozitívumait.

Ferenc pápa többször bírálta az ukrajnai inváziót, kifejtette, hogy a Vatikán szerint az jelenti a békét, ha az oroszok elhagyják Ukrajna területét. Fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is, aki akkor azt mondta, hogy Vlagyimir Putyinnal lehetetlen tárgyalások útján békét kötni. Karácsonyi beszédében értelmetlennek nevezte a háborút, decemberben pedig sírva beszélt imájában az Ukrajnában zajló háborúról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!