A fekete-tengeri gabonamegállapodás alternatívájáról fog tárgyalni az orosz és a török külügyminiszter

2023. augusztus 30. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és török kollégája, Hakan Fidan a héten tartandó találkozójukon megvitatják a fekete-tengeri gabonamegállapodás alternatívájára vonatkozó moszkvai javaslatot – közölte az orosz külügyminisztérium szerdán.

A terv szerint Oroszország egymillió tonna gabonát küldene Törökországba kedvezményes áron, Katar pénzügyi támogatásával. A gabonát Törökországban dolgoznának fel, és a leginkább rászoruló országokba küldenék tovább. „Ezt a projektet a fekete-tengeri gabonamegállapodás optimálisan működő alternatívájának tekintjük” – közölte az orosz külügyminisztérium, utalva arra a megállapodásra, amelyből Oroszország júliusban lépett ki egyoldalúan.

Fidan csütörtökön és pénteken Moszkvában találkozik Lavrovval. A Kreml szerdán azt is közölte, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök is hamarosan Oroszországba látogat.

A bejelentésre akkor került sor, amikor az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú, névtelenséget kérő tisztviselője újságíróknak azt mondta, hogy amerikai és román tisztviselők azon dolgoznak, hogy „megduplázzák” a Dunán keresztül folyó ukrán gabonaexportot.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

(Reuters)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!