Fehér Ház: Az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyvertárgyalások aktívan haladnak

2023. augusztus 30. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok aggódik, hogy az Oroszország és Észak-Korea közötti fegyvertárgyalások „aktívan haladnak” – közölte szerdán a Fehér Ház.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter július végén Észak-Koreába utazott, hogy meggyőzze az észak-koreai tisztviselőket, hogy tüzérségi lőszereket adjanak el Moszkvának – közölte John Kirby, Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Nemrég Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető levelet is váltottak egymással, amelyben ígéretet tettek az országaik közti kétoldalú együttműködés fokozására. „Az üzlet keretében Oroszország olyan fegyvereket kapna, amelyeket az Ukrajnával vívott háborúban terveznek felhasználni” – mondta Kirby, hozzátéve, hogy ha ez az üzlet megvalósul, az sérteni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Kirby nem volt hajlandó részletezni, hogy az amerikai tisztviselők hogyan gyűjtötték össze ezeket a hírszerzési információkat.

Márciusban a Fehér Ház azt közölte, hogy olyan hírszerzési információk birtokában van, amelyek azt mutatják, hogy Oroszország élelmiszert és más árucikkeket adna Észak-Koreának fegyverekért cserébe. Mind Észak-Korea, mind Oroszország tagadta a fegyverekkel kapcsolatos amerikai állításokat.

Észak-Korea azon kevés ország egyike, amely nyíltan Oroszország oldalára állt az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Az észak-koreai rezsim szerint az Egyesült Államok vezette Nyugat „hegemón politikája” arra kényszerítette Moszkvát, hogy katonai lépéseket tegyen biztonsági érdekeinek védelmében.

(AP, Sky News)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!