Borosládába rejtett bomba, motorhiba – gyűlnek az elméletek, hogy mi okozhatta Prigozsin gépének lezuhanását

2023. augusztus 24. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre semmilyen hivatalos információ sincs arról, hogy pontosan mi okozhatta a Jevgenyij Prigozsint is szállító magánrepülőgép lezuhanását, azonban az elmúlt órákban már több elmélet is felmerült.

A gép lezuhanásáról napvilágot látott egy videó is, amelyen látszik, ahogy a gép meredeken zuhan lefelé:

A Guardian szerint a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatornákon arra célozgattak, hogy egy orosz légvédelmi rakéta lőhette le a gépet. A Sky News szerint egyesek a motorhiba lehetőségét is felvetették.

Ugyanakkor az interneten elterjedt egy olyan elmélet is, amely szerint a gépen borosládában rejtett bomba robbanhatott.

A gép utasai korábban állítólag ajándékba kapták a bort. „Minden bizonnyal belső munka, a feltételezések szerint egy borosládába rejtett bomba” – mondta Christopher Steele, a brit hírszerzés egykori tisztje a Sky Newsnak. Szerinte ez egy gúnyos odabiccentés is lehet egyben, miután Prigozsint sokáig a „Putyin szakácsa” becenévvel illették.

A brit titkosszolgálat egykori vezetője, Sir John Sawers szerint szintén valószínű, hogy egy olyan szerkezet lehetett a fedélzeten, ami miatt „hirtelen lezuhant a gép” – tehát akár bombáról is lehetett szó.

Az ügy részleteiről itt olvashat bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!