Nyugati hírszerzők szerint egy fedélzeten történt robbanás miatt zuhanhatott le a Prigozsint szállító repülőgép

2023. augusztus 24. – 20:36

Másolás

Vágólapra másolva

A szinte biztosan Jevgenyij Prigozsin Wagner zsoldosvezért szállító repülőgép valószínűleg egy, a fedélzeten történő robbanás miatt zuhanhatott le – jelentette a New York Times amerikai és más nyugati tisztviselőkre hivatkozva.

„A robbanást a repülőgépen elhelyezett bomba vagy más eszköz okozhatta, bár más elméleteket, például hamisított üzemanyagot is vizsgálnak” – írta a lap a tisztviselőkre hivatkozva. Az amerikai műholdas hírszerzés nem észlelt rakétaindítást, és más bizonyíték sincs arra, hogy légvédelmi fegyver lőtte volna ki a gépet.

Az amerikai hírszerzésnek még nem sikerült megerősítenie Prigozsin halálát, bár azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy rajta volt a gépen és meg is halt. Egy nyugati tisztviselő azt mondta, hogy az országa által gyűjtött több jel alapján Prigozsin biztosan a repülőgépen volt. A Wagner-csoport, amelyet Prigozsin alapított, szintén nem erősítette meg hivatalosan a halálát.

Amerikai és európai tisztviselők, akik névtelenségük megőrzése mellett beszéltek az ügyről, azt mondták, hogy szerintük Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el a repülőgép megsemmisítését, hogy a Wagner-vezért megöljék. A hírszerzés és a hadsereg tisztviselői már hetek óta azt jósolták, hogy Putyin megtorolja a Wagner-csoport korábbi lázadását, és meglepte őket, hogy Prigozsin egyáltalán eddig szabadon mozoghatott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!