Keddtől nem lesz női minisztere a magyar kormánynak

2023. július 31. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Holnaptól nem lesz női minisztere a kormánynak (…). A nőkre is szükség van a magyar közéletben!” – írta ki Novák Katalin köztársasági elnök egy Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel közös fotóhoz a Facebookon.

Novák ezzel a poszttal köszönt el az igazságügyi miniszteri székből távozó Varga Judittól, aki augusztus 1-jétől az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke lesz. Magyarország köztársasági elnöke köszönetet mondott a Tusványosra és Sepsiszentgyörgyre is többször ellátogató volt igazságügyi miniszternek a szolgálatért, erőt, kitartást kívánt neki a folytatáshoz.

Románia egyébként jelenleg sokkal jobban „teljesít” a nők közéleti szereplése terén, mint Magyarország. Bár a román kormányból távozásra kényszerült Bukarest egykori főpolgármestere, a családügyi tárcát vezető Gabriela Firea, a kormányban továbbra is fontos minisztériumokat töltenek be nők:

Ahogyan arról magyarországi laptársunk, a Telex beszámolt, Varga Judit június végén mondott le az igazságügyi miniszteri posztról, őt Tuzson Bence váltja, akit ebben a cikkben mutattak be. Miután Tuzson Bence nem szeretne uniós ügyekkel foglalkozni, Bóka János lesz az európai uniós ügyekért felelős miniszter a magyar kormányban. Az új feladattal egyébként Varga Judit eddigi ∼3 900 eurós (∼19 000 lej) havi tiszteletdíja ∼6 800 euróra (∼34 000 lej) emelkedik.

Vargát négy éve nevezték ki, ez idő alatt pedig két nagyobb botrányban is felmerült a neve, az egyik az Európai Parlamentig jutott, a másik a Schadl–Völner-ügy, a korrupcióval vádolt exállamtitkár ugyanis a bíróságon azt mondta, hogy az igazságügyi miniszter szoros figyelem alatt tartotta a végrehajtói ügyeket. Az is kiderült, hogy Varga találkozott Schadl Györggyel, a végrehajtói kar vezetőjével.

Varga Judit többször megállt a Telex kamerája előtt is, a legemlékezetesebb pillanatokat a Telex itt gyűjtötte össze:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!