Lemondott Gabriela Firea családügyi miniszter

2023. július 14. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Gabriela Firea családügyi miniszter a Marcel Ciolacu kormányfővel folytatott mai megbeszélése után. A találkozóra a román közvéleményt tíz napja lázban tartó idősotthon-botrány miatt került sor, egy nappal azután, hogy Marius Budăi munkaügyi miniszter lemondott a kormányban betöltött tisztségéről.

Budăit és Gabriela Fireat több PSD-s vezető is a pártnak komoly imázsproblémákat okozó botrány fő politikai felelősének tekinti.

Pár perccel a találkozót követően Firea egy Facebook-posztban erősítette meg a lemondásáról szóló hírt. Arról írt, hogy ártatlannak tekinti magát, és megismételte: sem a férje, sem a kolléganője, sem a nővére nem tudott a Bukarest környéki idősotthonokban folyó kegyetlenkedésről.

Arról is írt, hogy nemcsak a családügyi miniszteri posztról mond le, hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti elnöki tisztségéről, valamint az országos pártvezetésben betöltött funkciójáról is. Mindössze a szenátori mandátumát tartja meg.

A döntését azzal indokolta, hogy az ellene indult lejárató kampány veszélyezteti a PSD-s vezetésű kormány működését. Illetve elismételte: azért támadják, hogy ne indulhasson ismét a bukaresti főpolgármesteri tisztségért, melyet „bármilyen politikai felállásban” megnyert volna.

Ideiglenesen Bogdan Ivan digitalizációs miniszter veszi át a családügyi miniszteri tisztséget,

írja az Agerpres kormányzati források alapján.

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken a Facebook-oldalán közölte: nagyra értékeli, hogy Gabriela Firea önként lemondott családügyi miniszteri tisztségéről, amíg az idősotthonokban történt visszaélések ügyével kapcsolatos összes kérdés tisztázódik.

Bejegyzésében a kormányfő arról számolt be, hogy pénteken tárgyalt a távozó tárcavezetővel, és számára „teljesen világos”, hogy miniszterként Fireának semmilyen közvetlen köze nem volt ezekhez a visszaélésekhez.

„Ennek ellenére óriási nyomás nehezedett rá az elmúlt napokban bizonyos munkatársai miatt, akik bizonyítottan érintettek ebben az ügyben. Ennek következtében az üggyel kapcsolatos összes kérdés tisztásáig Gabriela Firea lemondott tisztségéről. Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyra értékelem Firea asszony önként tett gesztusát” – idézi Ciolacut az Agerpres.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!