Szlovákia magyar miniszterelnöke, Ódor Lajos elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor tusványosi kijelentéseit

2023. július 26. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia technokrata miniszterelnöke, Ódor Lajos is elfogadhatatlannak minősítette Orbán Viktor kormányfő azon Tusványoson tett kijelentését, amelyben „elszakított országrész”-nek nevezete Szlovákiát – írja Új Szó.

„Szlovákia területi integritásának bárminemű megkérdőjelezése elfogadhatatlan. Nincs az ilyesmi hasznára a bilaterális kapcsolatoknak, és nem segít a szlovákiai magyar kisebbségen sem” – fogalmazott Ódor. A szlovák külügyminisztérium korábban be is kérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét, hogy tájékoztassa, miért elfogadhatatlanok Orbán kijelentései Szlovákia számára.

Orbán Viktor a tusványosi beszédében bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, mert annak ellenére, hogy az ország lakosságának körülbelül 10%-át alkotja, képtelen parlamenti képviselet biztosítani magának. Szerinte ez „gyenge teljesítmény”, és „ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben”.

Hétfő reggel a bukaresti magyar nagykövetet is bekérették a román külügyminisztériumba. Bukarestnek az nem tetszett, hogy Orbán a nyilvánosság elé tárta azt a visszafogottságra intő felhívást, amelyet a tárca a magyar miniszterelnök látogatását megelőzően diplomáciai csatornákon keresztül juttatott el hozzá. Orbán Viktor szombaton Tusnádfürdőn elhangzott beszédét Petr Fiala cseh miniszterelnök is bírálta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!