Az összes LMBTQ-könyvet kivonhatja a magyarországi Libri boltjainak egy részéből

2023. július 20. – 19:32

Az összes LMBTQ-könyvet kivonhatja a magyarországi Libri boltjainak egy részéből
LMBTQ+ hősöket ábrázoló könyvek fóliába csomagolva egy Libri könyvesboltban Budapesten, 2023. július 11-én – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan azt hihették, az a legkeményebb dolog, amire magyarországi könyvesboltok a melegellenes törvény miatt kényszerülnek, hogy be kell fóliázniuk az LMBTQ-témájú könyveket, vagy át kell pakolniuk őket az ifjúsági részlegről más kategóriába. Azonban bármennyire meredeken hangzik, a törvény előírásainak ezek még csak az enyhébb részei. A 200 méteres szabály (mindjárt részletezzük) szerint a magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

A Telex birtokába jutott egy olyan lista, amely arra utal, hogy a magyarországi Libri könyvesbolthálózat a melegellenes törvényben foglalt tiltások miatt kivonná bizonyos boltjaiból az LMBTQ témájú könyveket.

A Librit, amelyet a Fidesz közeli MCC vásárolt fel a közelmúltban nemrég büntették meg amiatt, hogy a jogszabály előírásait nem tartotta be. Egymillió forintos bírságot szabott ki a cégre a fogyasztóvédelmi hatóság az egyik boltjukban árult könyv miatt, amivel megsértették a melegellenes gyermekvédelmi törvényt. A Telex információi szerint a Móra Kiadó egyik könyvéről volt szó, a Libri csak annyit erősített meg, hogy fogyasztóvédelmi eljárás zajlik egy általuk forgalmazott kötet kapcsán.

A Líra ennél jóval nagyobb, 12 millió forintos bírságot kapott nemrég, és Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója szerint jogászaik még mindig vizsgálják a bírság indoklását.

A Telex által ismertetett melegellenes törvény előírásai szerint, ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Libri az őket ért fogyasztóvédelmi bírság után valóban úgy dönt-e, betartják a törvény rájuk kényszerített előírásait. A Libri honlapja szerint ötvenhat üzletük van országszerte, és a törvény alapján harminc bolt lenne érintett, vagyis a bolthálózat üzleteinek több mint felében nem árulhatnának LMBTQ témájú könyveket, ha betartják a törvényt.

A legforgalmasabb helyeken lévő Libri-boltokból tűnhetnek el az ilyen könyvek. Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól van szó, olyanokról, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál vannak, tehát valószínűleg kiemelkedően nagy forgalmat bonyolítanak le, nagyon sok ember jár ezekbe könyvet vásárolni.

A magyar könyvesboltok nagy részénél van 200 méteren belül templom vagy iskola, írja a Telex, hozzátéve, hogy a 200 méteres szabályra korábban több könyvpiaci szakértő úgy gondolt, ez leginkább a kisebb vidéki városok könyvesboltjainál jöhet számításba. A fogyasztóvédelem bírságolásai után azonban belső vizsgálatok indultak a könyvterjesztő cégeknél, elkezdték felmérni, mely boltjaikból kellene száműzniük bizonyos tartalmakat a 200 méteres szabály alapján. A fóliázási kötelezettségnél is károsabb lehet ez az átrendezés, mert gyakorlatilag alig maradnak olyan könyvesboltok, ahol meg lehet majd a köteteket vásárolni.

Egyébként nem véletlen, hogy éppen a Libri kezdi ezt az átrendezést, amint írtuk, a Mathias Corvinus Collegium Alapítványának leányvállalata megvette az eddigi többségi tulajdonos, az SQ Invest Kft. 67,48 százalékos részvényét, ezzel a Fidesz kedvenc tehetséggondozója lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa. Az MCC három évvel ezelőtt szállt be a Libri-Bookline csoportba, először Spéder Zoltán kisebbségi tulajdonát vették meg. A júniusi vásárlással az alapítvány 98,5 százalékra növelte a részesedését.

A Libri a Telex cikkének megjelenése után pár órával pontosítást küldött a lapnak, amelyben azt írták: „A Libri nem tervez változtatni a kínálatán, nem áll szándékában könyveket kivonni sem az üzletekből, sem pedig az online kínálatból.” A lista létezését ugyanakkor továbbra sem cáfolta a cég, és azt sem közölte, mi a funkciója.

A közlés szerint további iránymutatást várnak a könyvterjesztők (így a Libri is), mert a jogszabállyal kapcsolatban felmerült több pontosítási igény is. A cég azt írja, a törvény a gyermekek védelmét célozza, „így kizárólag az ifjúsági- és gyermekirodalom műveivel kapcsolatban merül fel kérdésként a jelen törvényi megfelelés” – de minimum kérdéses, tényleg így van-e, a törvény miatt ugyanis módosították a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet is, és ebben már az szerepel:

„Nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termék nem forgalmazható.”

A rendelet szövegében nincs olyan kitétel, hogy ez az elvárás csak „az ifjúsági- és a gyermekirodalom műveivel kapcsolatban” merülne fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!