Vezető ukrán tisztviselő: Prigozsin lázadása a putyini rendszer lebontásának első lépése volt

2023. június 25. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács titkára a Twitter-oldalán reagált a szombati oroszországi eseményekre. Úgy látja, hogy Jevgenyij Prigozsin lázadása a putyini rendszer lebontásának első lépése volt.

„Oroszországban kialakult az elégedetlenek csoportja – a biztonsági erők, a hivatalnokok és az oligarchikus tőke –, akik Putyin tevékenységét saját érdekeikre és egzisztenciájukra nézve halálosnak, Oroszországra nézve pedig fenyegetőnek tartják” – írta Danilov.

„Putyinnak csak egy lehetősége van arra, hogy mentse magát: a hatalmi blokk teljes megtisztítása, a Wagner-féle csoportok felszámolása, a Prigozsinok demonstratív megbüntetése, a statárium és a tömeges elnyomás bevetése. Nagy kérdés, hogy a hipszterek, nők és tinédzserek verésére összpontosító büntetőgépezet képes-e ellátni ezeket a feladatokat” – véli Danilov.

A bejegyzésben arra is kitért, nem tartja kizártnak, hogy a tűzszünetről szóló tárgyalásokban Alekszandr Lukasenko belarusz elnök is szerepet vállalhat majd. „Minden, ami Oroszországban elromolhat, az el is romlik. A Prigozsin-incidens kiszámíthatatlan következményekkel járó folyamatokat indíthat/indított el. A visszaszámlálás megkezdődött” – írta Danilov.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!