Prigozsin felkelése rávilágított egy orosz belviszály nukleáris kockázataira

2023. június 25. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

A szombati oroszországi események újraélesztették az amerikai kormányzat régi félelmét: mi történik Oroszország óriási nukleáris arzenáljával, ha kitör az országban a káosz. Ugyanis az 1991-es sikertelen puccskísérlet után ismét felmerült annak lehetősége, hogy a zűrzavar közepette egy parancsnok vagy egy hadúr ellop egy nukleáris fegyvert.

„Az ember tudni akarja, hogy ki tartja kézben a nukleáris fegyvereket, mert mi van, ha terroristák vagy olyan rosszfiúk, mint (Ramzan) Kadirov csecsen vezető, esetleg megpróbálnak hozzájutni néhányhoz, hogy ezzel befolyást szerezzenek” – nyilatkozta a Reutersnek Daniel Hoffman, a CIA korábbi vezető tisztje, aki az ügynökség moszkvai főnöke volt.

Amerikai tisztviselők megnyugtatólag azt nyilatkozták, hogy a szombati események ellenére jelenleg nem látnak közvetlen veszélyt Oroszország stratégiai és taktikai fegyvereinek biztonságára. Oroszországnak van a legnagyobb nukleáris arzenálja a világon. Becslések szerint 5977 nukleáris robbanófejjel rendelkeznek, míg az USA 5428-cal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!