Prigozsin felkelése rávilágított egy orosz belviszály nukleáris kockázataira

2023. június 25. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

A szombati oroszországi események újraélesztették az amerikai kormányzat régi félelmét: mi történik Oroszország óriási nukleáris arzenáljával, ha kitör az országban a káosz. Ugyanis az 1991-es sikertelen puccskísérlet után ismét felmerült annak lehetősége, hogy a zűrzavar közepette egy parancsnok vagy egy hadúr ellop egy nukleáris fegyvert.

„Az ember tudni akarja, hogy ki tartja kézben a nukleáris fegyvereket, mert mi van, ha terroristák vagy olyan rosszfiúk, mint (Ramzan) Kadirov csecsen vezető, esetleg megpróbálnak hozzájutni néhányhoz, hogy ezzel befolyást szerezzenek” – nyilatkozta a Reutersnek Daniel Hoffman, a CIA korábbi vezető tisztje, aki az ügynökség moszkvai főnöke volt.

Amerikai tisztviselők megnyugtatólag azt nyilatkozták, hogy a szombati események ellenére jelenleg nem látnak közvetlen veszélyt Oroszország stratégiai és taktikai fegyvereinek biztonságára. Oroszországnak van a legnagyobb nukleáris arzenálja a világon. Becslések szerint 5977 nukleáris robbanófejjel rendelkeznek, míg az USA 5428-cal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!