Az ISW szerint Prigozsin lázadása hosszú távú károkat okozott, és rámutatott az orosz kormány gyengeségeire

2023. június 25. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt legfrissebb elemzése szerint a Belaruszon keresztül kötött megállapodás csak rövid távon oldja meg azokat az egészen mélyen gyökerező problémákat, amelyek a Kremlt és az orosz védelmi minisztériumot érintik, és erre rámutatott Prigozsin rövid lázadása is.

Az elemzés szerint abszurd az a felvetés, hogy eljátszották volna az egész krízist Prigozsin lázadásától, a Kreml válaszán át Lukasenko mediálásáig. Szerintük hosszú távú hatása lesz annak, hogy Vlagyimir Putyin a tévében szólította fel a Wagner-zsoldosokat a felkelés befejezésére, illetve hogy egy külföldi vezető bevonása kellett a probléma megoldásához. Prigozsin felkelése rámutatott az orosz biztonsági erők gyengeségére és arra, mennyire nem tudnak kezelni egy belső biztonsági helyzetet.

Arra is rámutatott a helyzet, hogy az állami haderővel szemben milyen látványos eredményeket tud elérni egy magánhadsereg. A Moszvka felé tartó vonulás arra is rámutatott, hogy milyen rosszul áll az orosz haderő tartalékokkal, és hogy mekkora veszélyt jelent, hogy tapasztalatlan katonákat soroznak be határvédelemre.

Az is probléma, hogy a Kreml nem tudott időben és rendesen kommunikálni az üggyel kapcsolatban, így például Rosztovban a helyiek nem ellenkeztek a bevonuló Wagner-zsoldosokat látva sőt, sok helyen örömünnep fogadta a börtöntöltelékekből verbuvált katonákat. Ez arra is utal, hogy ugyan nincs Putyin-ellenes hangulat, de a helyiek egyetértenek Prigozsin akciójával.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is leszerepelt, hiszen Prigozsin hosszú ideje egyre erősebben támadta az orosz védelmi minisztériumot, de nem tudott ezzel a helyzettel mit kezdeni az FSZB, és nem mérték fel, hogy ennek a feszültségnek milyen következményei lehetnek, vélte az ISW.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!