Az ISW szerint Prigozsin lázadása hosszú távú károkat okozott, és rámutatott az orosz kormány gyengeségeire

2023. június 25. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt legfrissebb elemzése szerint a Belaruszon keresztül kötött megállapodás csak rövid távon oldja meg azokat az egészen mélyen gyökerező problémákat, amelyek a Kremlt és az orosz védelmi minisztériumot érintik, és erre rámutatott Prigozsin rövid lázadása is.

Az elemzés szerint abszurd az a felvetés, hogy eljátszották volna az egész krízist Prigozsin lázadásától, a Kreml válaszán át Lukasenko mediálásáig. Szerintük hosszú távú hatása lesz annak, hogy Vlagyimir Putyin a tévében szólította fel a Wagner-zsoldosokat a felkelés befejezésére, illetve hogy egy külföldi vezető bevonása kellett a probléma megoldásához. Prigozsin felkelése rámutatott az orosz biztonsági erők gyengeségére és arra, mennyire nem tudnak kezelni egy belső biztonsági helyzetet.

Arra is rámutatott a helyzet, hogy az állami haderővel szemben milyen látványos eredményeket tud elérni egy magánhadsereg. A Moszvka felé tartó vonulás arra is rámutatott, hogy milyen rosszul áll az orosz haderő tartalékokkal, és hogy mekkora veszélyt jelent, hogy tapasztalatlan katonákat soroznak be határvédelemre.

Az is probléma, hogy a Kreml nem tudott időben és rendesen kommunikálni az üggyel kapcsolatban, így például Rosztovban a helyiek nem ellenkeztek a bevonuló Wagner-zsoldosokat látva sőt, sok helyen örömünnep fogadta a börtöntöltelékekből verbuvált katonákat. Ez arra is utal, hogy ugyan nincs Putyin-ellenes hangulat, de a helyiek egyetértenek Prigozsin akciójával.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is leszerepelt, hiszen Prigozsin hosszú ideje egyre erősebben támadta az orosz védelmi minisztériumot, de nem tudott ezzel a helyzettel mit kezdeni az FSZB, és nem mérték fel, hogy ennek a feszültségnek milyen következményei lehetnek, vélte az ISW.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!