Svédország még a hivatalos csatlakozás előtt engedélyezi a NATO-csapatok állomásoztatását

2023. június 9. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország engedélyezni fogja, hogy a NATO csapatokat állomásoztasson a területén, még azelőtt, hogy hivatalosan csatlakozna a védelmi szövetséghez – jelentette ki pénteken a miniszterelnök és a védelmi miniszter.

„A kormány úgy döntött, hogy a svéd fegyveres erők a NATO országaival együtt részt vehetnek előkészületekben a jövőbeni közös műveletek érdekében” – mondta Ulf Kristersson miniszterelnök és Pål Jonson védelmi miniszter.

Az előkészületek alatt külföldi felszerelések és személyzet ideiglenes állomásoztatását jelentik svéd területen. „A döntés egyértelmű jelzés Oroszország számára és megerősíti Svédország védelmét” – idézett a Reuters a Dagens Nyheter című napilapból.

Svédország tavaly kérte felvételét a NATO-ba Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Törökország és Magyarország tiltakozása késleltette a pályázatot, és Svédország most azt reméli, hogy a jövő hónapban Litvániában tartandó NATO-csúcstalálkozóig csatlakozhat. Volodimir Zelenszkij várhatóan személyesen vesz részt a csúcstalálkozón.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!