Fehér Ház: Oroszország több száz drónt kapott Irántól

2023. június 9. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország a jelek szerint teljes körű védelmi partnerségben mélyíti együttműködését Iránnal, ennek részeként több száz támadó drónt kaptak már Irántól, amelyekkel aztán ukrajnai célpontokat támadtak – közölte pénteken a Fehér Ház. Az amerikai kormány információi szerint a drónokat Iránban gyártották, majd a Kaszpi-tengeren keresztül szállították Oroszországba.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője közleményben tudatta: „Oroszország az elmúlt hetekben iráni gyártmányú drónokat használt a Kijev elleni támadásokhoz és az ukrán lakosság terrorizálásához. Úgy tűnik, hogy az orosz-iráni katonai partnerség egyre mélyül. Az is aggaszt bennünket, hogy Oroszország Iránnal együttműködve drónokat állít elő Oroszországban.”

Kirby azt is közölte, információik vannak arról, hogy Oroszország olyan anyagokat kap Irántól, amelyek egy dróngyártó üzem megépítéséhez szükségesek. Az üzem várhatóan jövő év elején teljesen működőképes lehet. Oroszország cserébe védelmi együttműködést kínál Iránnak, többek között rakéták és légvédelem terén.

„Ez egy teljes körű védelmi partnerség, amely káros Ukrajnának, Irán szomszédainak és a nemzetközi közösség egészének. Továbbra is minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk, hogy leleplezzük és megzavarjuk ezeket a tevékenységeket, többek között azáltal, hogy megosztjuk ezt a nyilvánossággal” – mondta Kirby, hozzátéve, hogy a drónok átadása az ENSZ-szabályok megsértését jelenti, és az USA arra fog törekedni, hogy a két országot felelősségre vonják ezért.

(Reuters)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!