Izland augusztustól bezárja a moszkvai nagykövetségét

2023. június 9. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Izland külügyminisztere, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir úgy döntött, hogy augusztus 1-jétől felfüggeszti a moszkvai nagykövetségük működését.

Az izlandi külügyminisztérium pénteken hívatta be a reykjavíki orosz nagykövetet, hogy tájékoztassák őt erről a döntésről. Izland továbbá kérte, hogy Oroszország a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 11. cikkével összhangban korlátozza reykjavíki nagykövetségének működését, és csökkentsék a diplomáciai képviseletük szintjét.

„Ez nem egy könnyű döntés, mivel Izland az 1944-es függetlenedése óta gazdag kapcsolatokat ápol Oroszország népével. A jelenlegi helyzet azonban egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy Izland kis külügyi szolgálata nagykövetséget működtessen Oroszországban. Remélem, hogy a körülmények egy napon lehetővé teszik, hogy normális és gyümölcsöző kapcsolatokat ápoljunk Oroszországgal, de ez a Kreml döntéseitől függ” – mondta Gylfadóttir izlandi külügyminiszter.

„Jelenleg az Oroszországgal fenntartott kereskedelmi, kulturális vagy politikai kapcsolatok mélyponton vannak. Ezért Izland moszkvai nagykövetségének fenntartása már nem indokolt”

– áll az izlandi külügyminisztérium közleményében. Hozzáteszik azonban, hogy a moszkvai nagykövetségük működésének felfüggesztéséről szóló döntés nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok teljes megszakítását. „Amint a körülmények lehetővé teszik, Izland prioritásként kezeli a moszkvai nagykövetsége működésének újraindítását” – írták.

A hírre reagált Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is, a Twitter-oldalán azt írta: „Oroszországnak be kell látnia, hogy a barbárság teljes elszigetelődéshez vezet. Arra bátorítom a többi államot, hogy kövessék Izland példáját.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!