Brit hírszerzés: Oroszország szándékosan lassítja az ukrán gabonaszállító hajók ellenőrzését

2023. június 9. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

A brit hírszerzés pénteki jelentése a fekete-tengeri gabonaexporttal foglalkozik. Ebben azt írják, hogy a tavaly júliusban kötött gabonamegállapodás ellenére Oroszország szándékosan lassítja a szállítmányok ellenőrzését, és aktívan akadályozzák egyes hajók elindulását. Jelenleg naponta csak egy-két gabonát szállító hajó hagyhatja el az ukrán fekete-tengeri kikötőket, szemben a tavaly ősszel naponta induló hat-nyolc hajóval.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

A brit hírszerzés arra figyelmeztet, hogy Oroszország valószínűleg „problémákat fog okozni”, amikor a gabonamegállapodást legközelebb, július 16-án meg kellene újítani. A jelentés szerint Oroszország valószínűleg megpróbál engedményeket kikényszeríteni a Togliatti-Odessza ammóniavezeték újranyitásával kapcsolatban. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy az elmúlt napokban a csővezeték megrongálódott, és jelenleg nem üzemel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!