Elítélte a NATO és az EU is Oroszországot a Nova Kahovka-gát körüli események miatt

2023. június 6. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Elítélte a NATO főtitkára a Nova Kahovka-gát felrobbantását, írja a BBC. Jens Stoltenberg szerint az eset is mutatja „az Ukrajna ellen folytatott orosz hadviselés brutalitását”, ami most civilek ezreit tette ki a „környezeti károk következményeinek”.

Műholdfelvétel a Nova Kahovka-gát körüli kedd reggeli események után – Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Műholdfelvétel a Nova Kahovka-gát körüli kedd reggeli események után – Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Az Európai Unió intézményei is elítélték Oroszországot a „barbár agresszió” miatt: az Európai Bizottság szóvivője szerint ez a háború eszkalációjának újabb jele, az Európai Tanács elnöke pedig „háborús bűncselekménynek” nevezte a gát felrobbantását.

Igaz, a BBC-nek nyilatkozó szakértő szerint nehéz definiálni, hogy mi nevezhető háborús bűncselekménynek az ügyben: „Egy polgári célpont, mint egy gát elleni támadás katonai szükségletből is végrehajtható. De ha a megszerzett katonai előny viszonylag alacsony, a civil lakosságra mért következmény pedig katasztrofális, az nevezhető a nemzetközi jog megsértésének” – mondta a BBC-nek Mark Ellis, az IBA nemzetközi jogi szervezet igazgatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!