Nincs közvetlen veszély a zaporizzsjai atomerőműnél, de hosszú távon akadhatnak komoly gondok

2023. június 6. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Aszódi Attila energetikai mérnök, a BME tanára blogján elemezte, hogy hogyan hathat a zaporizzsjai atomerőműre a Nova Kahovka-i gát átszakadása. A vízerőmű tározója látja el ugyanis az erőművet vízzel.

Aszódi szerint miután a gát víztározója kiárad, le fog csökkenni az atomerőmű folyószelvényében a vízszint, és a Dnyeper folyó vízjárásával sokkal nagyobb vízszint-ingadozások fognak fellépni.

Ez komplikáltabbá teheti az erőmű hűtését, de a problémát mérsékli, hogy az atomerőmű már jó ideje nem üzemel teljes kapacitáson – írja. A Guardian szerint reaktor „hideg leállásban” van, teljesen kikapcsolták és hűtik, egy pedig „meleg leállásban”, vagyis leállították, de 200-250 Celsius-fokon tartják, hogy könnyebb legyen újraindítani, amikor a körülmények lehetővé teszik.

Emellett az atomerőmű mellett van egy különálló hűtővíz medence, amiben a víztározótól független vízszintet tudnak tartani. Ez a medence hosszabb ideig biztosíthat megfelelő hűtővíz utánpótlást az erőmű számára – írja Aszódi.

Az erőmű egykori, csak Olekszij néven emlegetett reaktorüzemeltetője és műszakvezetője szerint azonban

idővel a hűtőmedencéből is elpárolog a víz, és ha azt nem tudják feltölteni a Nova Kahovka gát feletti hatalmas víztározóból, akkor a turbinák és az erőmű nem tud működni.

Aszódi véleményével összecseng a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) véleménye is, ami szerint „nincs közvetlen nukleáris biztonsági kockázat”. Az ukrán Energoatom atomenergetikai vállalat szerint urai a helyzetnek.

Hosszú távú aggodalmak merültek fel azonban a biztonsággal és azzal kapcsolatban, hogy az erőmű az elkövetkező években újra működhet – írják. Aszódi szintén arról ír, hogy a mostani események a biztonság szintjének csökkenését okozzák, hiszen a hűtővíz rendelkezésre állása megváltozott a tervezési állapothoz képest.

A NAÜ helyszínen tartózkodó munkatársai szerint a víztározó szintje jelenleg körülbelül 5 cm/óra ütemben csökken. A tározó reggel 8 órakor 16,4 méter körül volt. Ha 12,7 méter alá csökken, akkor már nem lehet tovább szivattyúzni. Ha ugyanebben az ütemben csökken a vízszint a tározóban, akkor nagyjából 3 napig lehet még szivattyúzni belőle a vizet.

„Ezért létfontosságú, hogy a hűtőmedence sértetlen maradjon. Semmi olyat nem szabad tenni, ami potenciálisan aláásná az épségét. Felszólítom az összes felet, hogy biztosítsák, hogy semmi sem ássa alá ezt”

mondta el a NAÜ vezetője, Rafael Grossi.

Mariana Bugyjeriny, a Harvard egyetem ukrán atomtudósa szerint a gát felrobbantása más szempontból is problémás:

„Ha az oroszok ezt teszik Nova Kahovkával, akkor nincs garancia arra, hogy nem robbantják fel a zaporizzsjai atomerőmű reaktorblokkjait, amelyeket állítólag szintén elaknásítottak” – mondta.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!