Herszon oroszok által megszállt részén nem kell evakuálni a lakosságot

2023. június 6. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lesz szükség a lakosság nagyméretű evakuálására – jelentette ki Telegramon Vlagyimir Szaldó, a a megszállt Herszon terület Oroszország által beiktatott ügyvezető kormányzója.

A Kakhovszkaja vízerőmű megsemmisülése nagy, de nem kritikus mennyiségű víz lefolyásához vezetett a Dnyeper folyón, ez nem fogja megakadályozni az orosz erőket a partvonal védelmében – írja Szaldó.

Szaldó bejegyzésében idézte Vlagyimir Leontyevet, a gát melletti Nova Kahovka település polgármesterét is, aki szerint az ukránok mértek csapást az erőműre. Azt, hogy az ukránok lennének felelősek a támadásért Rácz Attila Oroszország szakértő nem tartja valószínűnek, szerinte a logika szerint ez az oroszok érdekében állna.

Az gát közben egyre jobban esik szét, a víz pedig ömlik kifelé – mondta el Leontyev.

A Nova Kahovka-gát a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet látja el vízzel, a mostani szakadék pedig „negatív következményekkel” lehet az atomerőműre. Az ukrán hatóságok riadókészültségben vannak, hogy evakuálják a civileket a potenciális árvízzónákból. Ukrajna Oroszországot tette felelőssé a gát felrobbantásáért.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!