Egy egész házat elsodort magával a Dnyeper az ukrajnai gátszakadás után

2023. június 6. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Egy egész házat sodort magával a Nova Kahovka-gát átszakadása után a Dnyeper (ukránul Dnyipro) folyó, legalábbis ezen videó alapján:

A Nova Kahovka mellett fekvő gáton már hétfő délben látszottak sérülések, keddre virradóra érkezett a hír, hogy át is szakadt, és ömlik belőle a víz. A 30 méter magas gát átszakadása óriási környezeti katasztrófát jelent – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ukrán miniszterelnök is. A hatóságok riadókészültségben vannak, a civileket pedig már elkezdték evakuálni az áradás által veszélyeztetett zónákból.

A gát a Krím-félszigetet és a zaporizzsjai atomerőművet látja el vízzel, a mostani szakadék pedig „negatív következményekkel” lehet az atomerőműre is. Igaz, az atomerőmű vezetése szerint eddig nincs negatív következménye a gátszakadásnak.

Ukrajna Oroszországot tette felelőssé a gát felrobbantásáért, Zelenszkij szerint ugyanis ezzel a lépéssel beismerték, hogy képtelenek elfoglalni a dél-ukrajnai régiót – ezért elárasztják azt. Oroszország viszont Ukrajnát vádolja a gát felrobbantásával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!