Segítséget ígért Ukrajnának az ENSZ-főtitkár: Már egy éve túlcsordultak a szenvedés zsilipjei

2023. június 6. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Nova Kahovka-gát megsemmisülése „egy újabb pusztító következménye” az Ukrajna elleni orosz inváziónak – mondta kedd délután António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres hozzátette, hogy az ENSZ-nek nincs információja arról, milyen okok vezethettek a robbanáshoz.

„Mindannyian láttuk a tragikus képeket, amelyek ma érkeztek az ukrajnai Herszon térségében bekövetkezett elképesztő humanitárius, gazdasági és ökológiai katasztrófáról. A mai tragédia egy újabb példa arra, hogy a háborúnak milyen szörnyű árat követel az emberektől”

– idézi Guterres szavait a CNN. „Már több mint egy éve túlcsordultak a szenvedés zsilipjei. Ennek véget kell vetni. Elég a civilek és a létfontosságú infrastruktúra elleni támadásokból.”

Az ENSZ-főtitkár hozzátette, hogy az Egyesült Nemzetek több más humanitárius szervezet segítségével sürgős támogatást nyújtanak az ukrán kormány koordinálásával. Ivóvizet, víztisztító tablettákat és más létfontosságú eszközöket ígértek a régiónak.

António Guterres ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatója 2023. június 6-án Nairobiban – Fotó: Thomas Mukoya / Reuters
António Guterres ENSZ-főtitkár sajtótájékoztatója 2023. június 6-án Nairobiban – Fotó: Thomas Mukoya / Reuters

„Mindenekelőtt pedig egy igazságos békére szólítom fel a feleket, összhangban az ENSZ Alapokmányával, a nemzetközi joggal és az ENSZ Közgyűlés határozataival” – tette hozzá Guterres.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!