Ódor Lajos magyar közgazdász lesz az új szlovák miniszterelnök

2023. május 8. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Eduard Heger szlovák kormányfő vasárnap bejelentette, hogy kormánya két év és egy hónap után leköszön, erre azt követően került sor, hogy az ügyvivői kormányából négy miniszter is távozott. Zuzana Čaputová államfő még vasárnap megerősítette, hogy szakértői kormányt nevez ki, az élén Ódor Lajossal, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökével. Az új kormányt a május 15-én kezdődő héten fogja kinevezni, írja a Napunk szlovákiai portál.

Az államfő elmondta, a kabinet összeállításánál a szakmaiság mellett a fő szempont az volt, hogy a kormánytagok ne induljanak a közeledő parlamenti választásokon. „Nem akartuk előnyben részesíteni egyik pártot sem a választások előtti versenyben. Olyan emberek kormánya lesz ez, akik számára a kormányzás nem választási kampány lesz” – hangsúlyozta az elnök.

A portál által közölt rövid életrajz szerint Ódor Lajos1976-ban született Komáromban. A Pénzügypolitikai Intézet volt igazgatója, a Költségvetési Felelősség Tanácsának volt tagja. Több gazdasági témájú ismeretterjesztő könyv szerzője, és 2018 óta a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke.

Kinevezésével kapcsolatban Ravasz Ábel szociológus rámutatott: „Ódor úr nem csak egy kiváló és széles körben elismert szakember, de egyben a szlovákiai magyar közösség tagja is. Már önmagában a kinevezésének a ténye is nem egy szlovákiai magyar (és más kisebbségi) fiatalnak adhat önbizalmat azzal kapcsolatban, hogy Szlovákiában ugyanolyan sikeresek lehetnek, mint bárki más.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!