Felmentését kérte a szlovák miniszterelnök

2023. május 7. – 13:01

Felmentését kérte a szlovák miniszterelnök
Eduard Heger távozó szlovák kormányfő. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy felmentését kérte Zuzana Caputova köztársasági elnöktől, miután korábban több minisztere is lemondott, és ez meggyengítette a kabinetjét – írja a Reuters.

Szlovákiában eleve csak ügyvezető kabinet működött, Heger kormánya valójában már tavaly megbukott, de úgy volt, hogy Heger a szeptemberi előrehozott választások előtt ügyvivői posztot tölthet be. Heger nemsokára találkozik Zuzana Caputovával, aki új miniszterelnököt nevez ki.

A lemondás közvetlen előzménye, hogy a héten két nap alatt két miniszter jelezte távozási szándékát: Samuel Vlčan agrárminiszter csütörtökön, Rastislav Káčer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Čaputová államfőtől megbízatása visszavonását.

Az agrárminiszter a családi cégét érintő állami támogatási üggyel indokolta a felmondását: a korábban Orbán Viktort élesen kritizáló külügyminiszter távozását nem is indokolta. Eduard Heger kormánya tavaly decemberben bukott meg, a kormány azóta ügyvezetőként látja el feladatait.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!