Felmentését kérte a szlovák miniszterelnök

2023. május 7. – 13:01

Felmentését kérte a szlovák miniszterelnök
Eduard Heger távozó szlovák kormányfő. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy felmentését kérte Zuzana Caputova köztársasági elnöktől, miután korábban több minisztere is lemondott, és ez meggyengítette a kabinetjét – írja a Reuters.

Szlovákiában eleve csak ügyvezető kabinet működött, Heger kormánya valójában már tavaly megbukott, de úgy volt, hogy Heger a szeptemberi előrehozott választások előtt ügyvivői posztot tölthet be. Heger nemsokára találkozik Zuzana Caputovával, aki új miniszterelnököt nevez ki.

A lemondás közvetlen előzménye, hogy a héten két nap alatt két miniszter jelezte távozási szándékát: Samuel Vlčan agrárminiszter csütörtökön, Rastislav Káčer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Čaputová államfőtől megbízatása visszavonását.

Az agrárminiszter a családi cégét érintő állami támogatási üggyel indokolta a felmondását: a korábban Orbán Viktort élesen kritizáló külügyminiszter távozását nem is indokolta. Eduard Heger kormánya tavaly decemberben bukott meg, a kormány azóta ügyvezetőként látja el feladatait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!