Ferenc pápa szerint sértőek és alaptalanok a II. János Pállal szembeni célozgatások

2023. április 16. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédében Ferenc pápa nyilvánosan megvédte II. János Pált, akit a közelmúltban azzal vádoltak meg, hogy kiskorú lányokat keresett, állítólag azért, hogy molesztálhassa őket – írja az ABC News.

Ferenc pápa szerint a célozgatások „sértőek és alaptalanok”, a vatikáni sajtó pedig egyenesen „rágalmazásnak” nevezte azt a hangfelvételt, amivel egy eltűnt tizenéves lány testvére bizonyítani szeretné a néhai pápa állítólagos bűneit. A hangfelvételt egy helyi tévéműsorban is lejátszották.

Pietro Orlandi annak a Vatikánban élő és dolgozó lánynak a testvére, akinek 15 éves korában nyoma veszett 1983 júniusában. A lány, Emanuela Orlandi eltűnése a mai napig rejtély. Nemrégiben a Netflixen is bemutattak egy négyrészes dokumentumfilmet a Vatikáni lány címmel, ami Emanuela eltűnésének lehetséges okait és körülményeit vizsgálja. A filmben a lány egyik barátja is megszólal, aki szerint Emanuela egy héttel az eltűnése előtt arról mesélt neki, hogy egy magas rangú egyházi személy szexuálisan közeledett hozzá.

A lány testvére szerint a Vatikán tudja, mi történhetett húgával, mégsem mondanak semmit. Emanuela eltűnésének ügyében a Vatikán ügyészei az év elején indították el újra a nyomozást, az olasz kormányban pedig egy külön vizsgálóbizottság foglalkozik az üggyel.

Pietro Orlandi a vatikáni ügyészeknek is átnyújtotta azt a hangfelvételt, amit állítólag egy római maffiózótól szerzett meg. A felvételen elhangzottak arra céloznak, hogy a néhai pápa, II. János Pál kiskorú lányokat keresett azért, hogy molesztálhassa őket. A Vatikán később egy cikkben reagált a hangfelvételre, amiből szerintük hiányzik a „bizonyíték, a nyom, a tanúvallomás és megerősítés”. Pietro Orlando ügyvédje, Laura Sgro szerint ügyfele senkit nem vádol semmivel.

Nem ez az első eset, hogy II. János Pál neve és a pedofília egymás mellé kerül, nemrég egy hosszabb cikkben jártuk körbe azt, hogy a néhai pápa mit tudhatott a katolikus egyházon belüli pedofil visszaélésekről.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!