Gulyás Gergely: Nem tartóztatnák le Magyarországon Putyint

2023. március 23. – 15:56

Gulyás Gergely: Nem tartóztatnák le Magyarországon Putyint
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 23-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva


Nem tudjuk letartóztatni az orosz elnököt, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve Magyarországon – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón Budapesten.

Ez nem véletlenül nem történt meg – tette hozzá Gulyás, akit a Telex idéz –, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény, mint azt már Áder János is többször jelezte.

Gulyás szerint a magyar kormány nem formált álláspontot Putyin elfogatóparancsáról, de szerinte a döntés nem szerencsés, mert nem a béke irányába megy.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen. „Alapos okkal feltételezhető, hogy Putyin elnök és a gyermekjogi biztosa büntetőjogi felelősséggel tartozik a gyermekek deportálásáért” – írták az ICC közleményében. A nemzetközi elfogatóparancs azokban az országokban érvényesíthető, amelyek aláírták a római statútumot, így érvényesnek tekintik magukra nézve az ICC joghatóságát. A világon 123 ilyen ország van, köztük Románia is. A Telex ebben a cikkben foglalta össze, hogyan nehezíti meg Putyin életét az elfogatóparancs még úgy is, ha soha nem kerül bíróság elé.

Ez elfogatóparancs hírét korábban Románia is üdvözölte. „Nem maradhatnak büntetlenül az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények. Románia teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját és erőfeszítéseit. Igazság nélkül nincs béke” – írta Twitter-bejegyzésében Bogdan Aurescu külügyminiszter. Az amerikai elnök szerint is jogos a Putyin ellen kiadott elfogatóparancs, bár a statútumot nem ratifikálta az Egyesült Államok sem.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!