Az amerikai elnök szerint jogos a Putyin ellen kiadott elfogatóparancs

2023. március 18. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy gondolom, hogy jogos” – mondta Joe Biden amerikai elnök a CNN-nek azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. Biden szerint az orosz elnök „egyértelműen háborús bűnöket követett el”. Az amerikai elnök hozzátette, hogy az Egyesült Államok ugyan nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, a testület „nagyon erős érvvel állt elő”.

A Telex szerint Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője pénteken közölte, hogy Washington is arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország Ukrajna tavaly februári megtámadása óta háborús bűnöket követett el, emiatt is támogatják az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását.

Az orosz elnök mellett mellett Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen is szóló elfogadóparancsot az a Nemzetközi Büntetőbíróság bocsátotta ki, amely háborús bűncselekmények, népirtás feltárásával foglalkozik, 2002-ben jött létre, a római statútum aláírásával. Joghatósága nem terjed ki Oroszországra, de az Egyesült Államokra sem. Ukrajna szintén nem aláírója a római statútumnak, de elismeri az ICC joghatóságát az Ukrajna területén 2014 óta elkövetett bűncselekményekre vonatkozóan.

Az elfogatóparancs miatt bizonytalanabbá válhatnak Putyin külföldi útjai, mert az érvényesíthető azokban az országokban, amelyek aláírták a római statútumot, így érvényesnek tekintik magukra nézve az ICC joghatóságát. A világon 123 ilyen ország van, köztük Románia is.

Románia külügyminisztere, Bogdan Aurescu is reagált az elfogatóparancs kiadására. „Nem maradhatnak büntetlenül az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények. Románia teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját és erőfeszítéseit. Igazság nélkül nincs béke” – írta Twitter-bejegyzésében a román diplomácia vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!