Aurescu a Putyin elleni elfogatóparancsról: Nem maradhatnak büntetlenül a háborús bűncselekmények

2023. március 18. – 08:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül – jelentette ki pénteken Bogdan Aurescu román külügyminiszter, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt. Az ICC szerint megalapozott a gyanú, hogy Putyin személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

„Nem maradhatnak büntetlenül az Oroszország Ukrajna elleni illegális háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények. Románia teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját és erőfeszítéseit. Igazság nélkül nincs béke” – írta Twitter-bejegyzésében a román diplomácia vezetője.

A Putyin mellett Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi biztosa ellen is szóló elfogadóparancsot az a Nemzetközi Büntetőbíróság bocsátotta ki, amely háborús bűncselekmények, népirtás feltárásával foglalkozik, 2002-ben jött létre, a római statútum aláírásával. Joghatósága nem terjed ki Oroszországra, de többek között az Egyesült Államokra sem. Ukrajna szintén nem aláírója a római statútumnak, de eliseri az ICC joghatóságát az Ukrajna területén 2014 óta elkövetett bűncselekményekre vonatkozóan.

Az elfogatóparancs miatt ugyanakkor bizonytalanabbá válhatnak Putyin külföldi útjai, mert az érvényesíthető azokban az országokban, amelyek aláírták a római statútumot, így érvényesnek tekintik magukra nézve az ICC joghatóságát. A világon 123 ilyen ország van, köztük Románia is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!