Romániai halálos áldozata is van a görögországi vonatszerencsétlenségnek

2023. március 4. – 12:34

Romániai halálos áldozata is van a görögországi vonatszerencsétlenségnek
Az 57 halálos áldozatot követelő vonatbaleset – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egy román állampolgár is életét vesztette a március elsején hajnalban történt görögországi vonatszerencsétlenségben – tájékoztatott szombaton a külügyminisztérium.

Az Agrepres által ismertetett közlemény szerint ezt a görög hatóságok jelezték a szaloniki román főkonzulátusnak. A diplomáciai képviselet haladéktalanul értesítette a romániai áldozat családját a halálesetről, és tájékoztatták a hozzátartozóit a holttest hazaszállításának eljárásáról – számolt be a külügy, hozzátéve, hogy a szaloniki román főkonzulátus konzuli segítséget nyújt a román állampolgár családjának.

A férfi a román sajtó információi szerint a harmincas éveiben járhatott, és csak egyike volt annak az 57 áldozatnak, akik a vonatbalesetben veszették életüket. A balesetben több mint 80-an megsérültek. Tíz áldozatot személyazonossága még nem ismert.

A külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy szaloniki román főkonzulátust a görögországi román közösség egyik tagja telefonon értesítette egy román állampolgár lehetséges eltűnéséről, aki feltehetően a vasúti baleset egyik áldozata volt.

Pénteken a mentőcsapatok még mindig további áldozatok után kutattak a megégett és kicsavarodott vagonokban. Konsztantyosz Imanimidisz mentős a Reuters hírügynökségnek azt mondta, ezek a legnehezebb pillanatok, mert már nem túlélőket keresnek, hanem a holttesteket próbálják kihozni a romok közül.

Mindeközben tüntetések törtek ki a baleset miatt, a tüntetők szerint a vasút állapota miatt csak idő kérdése volt, hogy bekövetkezzen egy ilyen tragikus baleset. A vasutasok is sztrájkoltak. A résztvevők a vasúttársaság fenntartásáért felelős cég athéni székháza előtt összecsaptak a rendőrökkel, de kedd este tüntettek Szalonikiben és a baleset helyszínétől nem messze fekvő Lárisza városában is.

A kormány egyik minisztere azt mondta, hogy a 2000-es években a görögországi gazdasági válság idején bevezetett megszorítások hozzájárultak a vasúti beruházások hiányához.

Kedd éjjel az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből indult tehervonat frontálisan összeütközött az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, az ütközés után több kocsi kisiklott, és legalább három kigyulladt. A vonat 350 utasa közül sokan huszonéves diákok voltak, akik a görög ortodox nagyböjt utáni hosszú hétvégéről tértek vissza Szalonikibe.

„Minden jel arra utal, hogy a katasztrófát sajnálatos módon emberi tévedés okozta” – mondta korábban Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, aki háromnapos gyászt rendelt el a tragédia miatt. A baleset után lemondott a görög közlekedési miniszter, mert szerinte a vasúthálózat „nem felel meg a 21. századi követelményeknek”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!