Tüntetések törtek ki Görögországban a 43 halálos áldozatot követelő vonatbaleset után

2023. március 2. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Tüntetések törtek ki Görögországban a legfrissebb adatok szerint 43 halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt. A tüntetők szerint a vasút állapota miatt csak idő kérdése volt, hogy bekövetkezzen egy ilyen tragikus baleset, írja a BBC.

A résztvevők a vasúttársaság fenntartásáért felelős cég athéni székháza előtt összecsaptak a rendőrökkel, de kedd este tüntettek Szalonikiben és a baleset helyszínétől nem messze fekvő Lárisza városában is.

Tüntetők vonulnak a görög vasúttársaság székháza előtt Athénban – Fotó: Louiza Vradi / Reuters
Tüntetők vonulnak a görög vasúttársaság székháza előtt Athénban – Fotó: Louiza Vradi / Reuters

Kedd éjjel az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből indult tehervonat frontálisan összeütközött az ország középső részén fekvő Lárisza előtt, az ütközés után több kocsi kisiklott, és legalább három kigyulladt.

A vonat 350 utasa közül sokan huszonéves diákok voltak, akik a görög ortodox nagyböjt utáni hosszú hétvégéről tértek vissza Szalonikibe. A mentésben szerdán körülbelül ötszáz ember vett részt, a görög tűzoltóság adatai szerint 57 sérültet ápolnak kórházban, hatan közülük intenzív osztályon vannak. A baleset után letartóztatták az 59 éves láriszai állomásfőnököt. Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, de tagadta bűnösségét, és műszaki hibára hivatkozott.

„Minden jel arra utal, hogy a katasztrófát sajnálatos módon emberi tévedés okozta” – mondta Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, aki háromnapos gyászt rendelt el a tragédia miatt.

A baleset után lemondott a görög közlekedési miniszter, mert szerinte a vasúthálózat „nem felel meg a 21. századi követelményeknek”.

Benyújtották lemondásukat a Görög Vasúti Szervezet (OSE) és leányvállalata, az ERGOSE vezetői is. A vasúti dolgozók tiltakozásul és gyászuk jeléül csütörtökön sztrájkot indított, mert szerintük a görög állam harminc éve elhanyagolja a vasutat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!