Zelenszkij tanácsadója szerint Orbán vagy nem tudja, mi a háború, vagy ha mégis, akkor cinikus

2023. március 2. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha a magyar társadalom egy percre kikerülne egyes politikusok befolyásából, és átgondolná, hogy apák és anyák gyermekeiket otthagyva halnak meg az országukért folytatott harcban, másképp tekintene Ukrajnára. Megértené, hogy a gyermekeikért halnak meg” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak a hvg.hu-nak arra, hogy mit gondol Magyarországról, és közben hangsúlyozta, eleve különválasztaná a társadalmat és a politikai vezetést.

A vezetésről azt gondolja, hogy elavult és az ország nemzetközi megítélése szempontjából súlyos károkat okozó polikát folytat, amely „amely történelmi távlatokban fekete foltként marad meg a magyar állam becsületén.” Podoljak szerint a háború tényei egyértelműek, van egy megszálló haderő, történt egy agresszió, „a harcok kizárólag Ukrajna területén dúlnak. Nem lehet félrebeszélni: Oroszország az agresszor, Oroszország az, amelyik gyilkol.”

Mihajlo Podoljak – Fotó: Ukrán Elnöki Sajtószolgálat
Mihajlo Podoljak – Fotó: Ukrán Elnöki Sajtószolgálat

Beszélt arról is, hogy nem Ukrajnán múlik a háború lezárása, szerinte ezt csak a megszállók kivonulásával és a bűnösök felelősségre vonásával lehet befejezni.

„Orbán javaslatai azt mutatják, hogy egyáltalán nem ismeri ki magát a geopolitikában, és nem tudja, mi az a háború. Ha pedig tudja, akkor cinikusan viselkedik. Ez a politika már csak azért is különösen ártalmas Magyarországnak, mert Európában mindenki érti a háború okait, és látja a konfliktus népirtó természetét. Elég információ érhető el a helyes következtetések levonásához. Jobban járna Magyarország, ha viszonylagos energiafüggősége ellenére csatlakozna a többi európai ország álláspontjához. Hosszabb távon sokkal fontosabbak az értékek, mint az olcsó gáz és olaj” – fogalmazott.

Arra, hogy Orbán a földrajzi adottságokra hivatkozik, azt mondta, hogy hibás elemzésekből indulnak ki, ugyanis lehet néhány évig olcsón gázt venni Oroszországtól, de ha megsértődnek, az ár a háromszorosára ugrik, „és Moszkva betör az adott ország belpolitikai terébe. Az orosz külpolitikai koncepció ugyanis a dominancián, a többi ország érdekeinek figyelmen kívül hagyásán, politikai gyilkosságokon, a belügyekbe való beavatkozáson és a szélsőséges csoportok támogatásán alapszik. Magyarországnak szerencséje, hogy nincs közös határa Oroszországgal, mert különben jobban megtapasztalta volna a Kreml politikáját.”

Korábban a Telex is készített interjút Mihajlo Podoljakkal, ezt itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!