Orosz hekkerek állítólag több mint 883 millió forint értékben akartak pénzt felvenni mariupoli lakosok bankszámláiról

2023. február 14. – 12:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán biztonsági szolgálat orosz hekkereket vádol azzal, hogy halott vagy kitoloncolt mariupoli lakosok bankszámláit törték fel, és több mint kétmillió fontot (több mint 883 millió forint) akartak ellopni – írja a SkyNews. A feltörések mögött álló hekkerek egy donyecki településen állomásozó orosz különleges osztaggal dolgoztak együtt.

A csoport állítólag a Mariupolban elfoglalt bankfiókok segítségével közel 4000 helyi lakos személyes adatait szerezte meg – köztük olyanokét, akik meghaltak vagy erőszakkal deportálták őket Oroszországba.

A módszerük az volt, hogy felhívták a bankokat, és a telefonban azt állították, hogy a számlatulajdonosok nevében járnak el. A megkapott pénzt pedig kriptopénzre váltották.

Az ukrán biztonsági szolgálat a történtek után zárolta a bűnözői csoport tagjainak bankszámláit és kriptotárcáit, és lefoglalta azokat a számítógépes eszközöket, amiket a bankszámlák feltöréséhez használtak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!